Tesla sfidează din nou scepticii

Date:

Tesla, cea mai valoroasă companie auto din lume, a sfidat scepticii – creșterea prețurilor compensând presiunea pe costuri și ducând la câștiguri mai mari decât așteptările investitorilor în primul trimestru din 2022. Acest lucru va redirecționa atenția asupra tranziției accelerate către vehiculelor electrice (EV) la nivel mondial, după recentele controverse privind oferta fondatorului Elon Musk pentru preluarea Twitter.  

Așteptările investitorilor au fost temperate după ce compania a ratat anterior previziunile privind livrările de mașini din acest trimestru. Elon Musk avertizase, de asemenea, cu privire la creșterea costurilor materialelor pentru baterii, iar cea mai mare fabrică din Shanghai a companiei a fost afectată de întreruperi din cauza lockdown-ului.

Dar compania își menține în continuare ritmul puternic de expansiune, cu venituri de 18,7 miliarde de dolari, în creștere cu 80%, și cu profituri de 1 miliard de dolari, în creștere cu 246%, precum și cu noi capacități în dezvoltare de la Berlin la Austin – pe lângă faptul că a reușit să-și crească prețurile. Acest lucru susține o profitabilitate uriașă, marja sa brută de 32,9% pentru autovehicule fiind de peste patru ori mai mare decât cea a colegilor din industria globală, ceea ce înseamnă că datoria sa totală, dacă se ajustează pentru finanțarea vehiculelor, se apropie de zero.

Tesla vizează o creștere a producției de 50% pe o perioadă de mai mulți ani, în condițiile în care tranziția către vehiculele electrice abia a început, acestea reprezentând doar aproximativ 1% din mașinile aflate în circulație în prezent. Cotația acțiunilor răsplătește răbdarea investitorilor, depășind până acum în acest an atât firmele de tehnologie americane, cât și pe majoritatea producătorilor auto „tradiționali” la nivel mondial, și reacționează pozitiv la acest set puternic de rezultate din primul trimestru.

Ben Laidler
Ben Laidler
Ben Laidler, strategul eToro's pentru piețele globale, are peste 25 de ani de experiență în investiții pe piețele de capital la nivel global, deținând roluri la companii de top cum ar fi Rothschild, UBS, JP Morgan și HSBC. Este absolvent al London School of Economics (LSE) și al Universității Cambridge, asociat al Institutului de Management și Cercetare a Investițiilor (IIMR) și un comentator obișnuit al piețelor financiare globale.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...