Transelectrica, una dintre primele două companii din România care trimit proiecte pentru finanțare din bugetul Fondului pentru Modernizare

Date:

Noua Linie Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Constanța Nord  – Medgidia Sud, aflată pe lista celor 20 de proiecte strategice de importanță națională ale  CNTEE Transelectrica SA, este investiția pentru care Compania a depus aplicație de finanțare  din bugetul Fondului pentru Modernizare la Banca Europeană de Investiții. Valoarea eligibilă  a obiectivului investițional este de aproximativ 23 de milioane de euro.  

Investiția propusă este inclusă și în lista principalelor proiecte pentru dezvoltarea rețelei  electrice de transport din Planul Național Integrat Energie și Schimbări Climatice (PNIESC),  care reprezintă angajamentul României la efortul comun de îndeplinire a obiectivelor europene  din domeniul energiei și climei stabilite pentru anul 2030. 

Implementarea proiectului Noua Linie Electrică Aeriană 400 kV Constanța Nord – Medgidia  Sud va contribui la dezvoltarea rețelei electrice de transport din zona Dobrogea, respectiv la  securitatea, flexibilitatea și adecvanța Sistemului Energetic Național, oferind premisele punerii în funcțiune a unor noi capacități de producție de energie din surse regenerabile. Proiectul va  permite integrarea unei producții suplimentare de energie electrică din surse regenerabile de  circa 685 MW în zona Dobrogea, raportat la orizontul de timp 2025. De asemenea, va asigura  o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproximativ 16.000 de tone pe an.  

Noua linie de 400 kV dintre Constanța Nord și Medgidia Sud are un rol important în procesul  de reconfigurare a sistemului energetic și a rețelei electrice de transport în acord cu noile  direcții stabilite prin pachetele legislative europene „Green Deal” și „Fit for 55”. Acest proces  complex a fost inițiat de CNTEE Transelectrica SA prin elaborarea listei celor 20 de proiecte  strategice, în contextul trecerii graduale la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor  de gaze cu efect de seră. Tranziția energetică impune o adaptare rapidă a rețelei electrice de  transport și intensificarea ritmului de extindere a acesteia prin noi investiții. 

Aplicația pentru finanțarea din bugetul Fondului pentru Modernizare a proiectului propus de  CNTEE Transelectrica SA a fost transmisă către Banca Europeană de Investiții, ieri, 14  septembrie 2021, alături de alte 8 proiecte ale Complexului Energetic Oltenia. Toate aceste  proiecte se încadrează în obiectivele definite prin Directiva UE care își propune rentabilizarea  reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și sporirea investițiilor care conduc la îndeplinirea  țintelor stabilite.  

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Prelungirea plafonării primelor RCA nu este un „medicament minune”

Industria de asigurări a luat nota cu profunda...

Digitalizarea raportărilor fiscale – etapele anului 2024. Ce schimbări apar la e-Factura?

de Victoria Dobre, Senior Manager și Ștefan Machidon,...

Costul proprietății – mai scump din 2025 pentru toți. De ce și cum?

de Alex Milcev, Partener, liderul departamentului Asistență fiscală și...

Criza energetică a Europei a fost învinsă în primul rând datorită, reducerii voluntare a consumului de energie 

În februarie 2024 Comisia Europeană a recomandat statelor membre...