Un tânăr român, creatorul unei versiuni revoluționare World Wide Web

Date:

Un tânăr inginer de software, Alexandru Stratulat (foto), din Constanța, a creat un nou Web – Web 3.0 – recomandat ca „ mult mai rapid decât World Wide Web” și „mai sigur, mai rapid și mai prietenos cu mediul”. În esență și de larg interes este că „face imposibile furturile de date, permite utilizatorului să decidă ce informații lasă la vedere, optimizează protecția pe care părinții o pot oferi copiilor atunci când intră în spațiul virtual”. 

Realizarea în acest sens este reprezentată de o platformă – SourceLless – bazată pe o tehnologie patentată în SUA, care combină DLT, Blockchain, zk-Snark și le permite utilizatorilor „să beneficieze de avantajele World Wide Web și să-și construiască un ecosistem virtual în care să fie în deplină siguranță”. Cofondatori ai platformei, împreună cu Alexandru Stratulat, sunt Iulian Bondari și Bogdan Voinea. 

Alexandru Stratulat: „Încă de la dezvoltarea smart contractelor din Blockchain-ul Ethereum, mi-am pus problema dificultății în a interoga, utiliza, software-urile dedicate. De aceea, odată cu apariția solutiilor de tip text to programming și a necesității unei soluții unice de a putea lucra într-un mod direct cu Blockchain-ul, am început prin a construi arhitectura unui limbaj ușor de utilizat, care cu ajutorul AI ne poate oferi o soluție upgradată, pentru secolulul XXI, dar și utilizabilă de către cei non-tehnici. Încă din anul 1989, de la inventarea www, de către Tim Berner Lee, până în ziua de astăzi, ne-am lovit de foarte multe probleme de securitate, care nu și-au avut rezolvarea. Până acum. Astăzi, Sourceless propune cea mai simplă soluție, dar extrem de complexă în simplitatea ei, aceea de a nu permite existența oricărui tip de malware. Aceasta cred că este cea mai importantă calitate pe care o putem oferii lumii – liniștea și siguranța identității noastre, precum și proprietatea directă și inviolabilă asupra digitalizării omului.” 

Bogdan Voinea: „Mi-aș dori ca cineva să îmi poată vedea picturile, operele mele de artă, dar să nu aibă acces la detaliile contului meu bancar, și nici nu aș vrea ca cineva să îmi știe conturile de Social Media… doar pe cine aleg eu.”

Iulian Bondari: „Tehnologia zk-Snark permite ca nodul Blockchainului SourceLess să ocupe cel mult 1Mb, ceea ce presupune un consum de energie extrem de redus. Prin comparație, alte Blockchains folosesc pentru un nod cel puțin 2,5 GB. Nodul SurceLess poate să fie instalat pe orice device care deține minimum de spațiu, chiar și pe un bec smart. Beneficiile majore ale platformei SourceLess nu vin la pachet cu o serie de constrângeri pentru un utilizator neexperimentat, sistemul este construit de așa natură încât oricine îl poate accesa extrem de simplu. Poate beneficia de resursele digitale de care are nevoie, fără să fie nevoit să învețe și detaliile tehnice care fac funcțional Web 3.0. Un alt beneficiu al utilizatorilor derivă din sistemul nou de adrese digitale creat de SourceLess, STR.domain, care permite fiecărui utilizator să aibă pe viață, un domeniu, o adresă virtuală în platformă, care nu poate fi supusă controlului unui terț, adică fie a altui utilizator, a unei companii private sau instituții publice.”   


Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...

EY România a asistat Hidroelectrica în achiziția unor linii de business ale UCM Reșita

EY România a asistat Hidroelectrica, cel mai mare producător...