Universitatea din București, proiect de sprijin educațional

Date:

În spiritul misiunii sociale și economice asumate, Universitatea din Bucureşti a lansat Fundaţia Virtute et Sapientia şi proiectul SEED – Sprijin Educaţional pentru Elevii Defavorizaţi.
Începând din acest an, câte 60 de elevi din medii defavorizate socio-economic, aflați la trecerea din clasa a VII-a în clasa a VIII-a și în perspectivă la liceu, vor fi susținuți și îndrumați în următorii cinci ani de școală pentru valorificarea potențialului intelectual și pentru depășirea condiției precare de la care pornesc.

Fundația Universității din București Virtute et Sapientia are ca parteneri în acest demers organizația World Vision România, Consiliul Elevilor, Agenția Împreună.

Rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, argumentează necesitatea unei asemenea fundații: „Pentru că trebuie să avem un vector instituţional prin care să ne adresăm problemelor sociale şi să promovăm proiecte sociale. În strategia Universității din București pentru acest ciclu de patru ani fiecare facultate va pregăti un program de dezvoltare comunitară şi va adopta o comunitate defavorizată pe care o va sprijini în diverse moduri. Unele facultăţi deja au astfel de proiecte, se vor alătura şi celelalte. De asemenea, avem foarte mulţi studenţi şi există foarte multe grupuri sociale în comunitatea academică cu diverse tipuri de probleme. Nu în ultimul rând, fundaţia este un vector prin care noi putem să preluăm resursele financiare, resursele caritabile, potenţialul caritabil din comunitatea academică, din rândul cadrelor didactice care pot dona şi le invit să facă lucrul acesta, pot dona cei 3,5% din impozitul pe profit pe care legislaţia românească ne permite să îl dirijăm către o fundaţie anume şi din acest moment Fundaţia Virtute et Sapientia a Universității din București poate să facă acest lucru. Anul acesta 60 de elevi şi după aceea, în fiecare an, alţi 60 de elevi vor beneficia de forme de sprijin, de mentorat, prin care sperăm să îi sprijinim pentru a ieşi din cercul vicios al sărăciei şi lipsei de oportunităţi din mediul rural şi pentru a-şi valorifica potenţialul aşa cum au făcut-o atâtea personalităţi din istoria României, din prezentul României, care s-au născut în mediul rural dar care au avut şanse să îşi valorifice potenţialul”.

Reținem din reperele proiectului prezentat de prof. univ. dr. Magdalena Iordache-Platis – prorector al Universității din București pentru managementul calității, responsabilitate socială și relația cu partenerii sociali, prof. univ. dr. Marian-Gabriel Hâncean – președintele Fundației Virtute et Sapientia a Universității din București, Rareș Voicu – președintele Consiliului Național al Elevilor, Mihaela Nabăr – directorul executiv al World Vision Romania, dr. Gelu Duminică – director executiv al Fundației Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună:

– pentru înscriere, elevii au de completat formlarul disponibil pe site-ul programului (www.seed.unibuc.ro), cu îndeplinirea criteriilor care cer minimum media generală 7 în clasa a VII-a și minimum media 8 la disciplina pe care dorește fiecare s-o aprofundeze, apartenența la familie defavorizată, care nu a realizat în ultimele trei luni premergătoare depunerii candidaturii pentru program un venit lunar net mediu per membru de familie mai mare decât salariul de bază minim net pe economie.

– elevii vor beneficia de cursuri online susținute de profesori ai Universității din București; mentorat oferit de studenți; activități diverse pentru dezvoltare personală; sprijin material/financiar pentru 30 dintre elevii selectați.

– înscrierea mentorilor se face în perioada 26 aprilie-20 mai; înscrierea beneficiarilor, în perioada 10 iunie-5 iulie.     

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...