UNSAR: despăgubiri de peste 40 milioane lei plătite în urma fenomenelor meteo extreme din această vară

Date:

Fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente în România. Astfel, doar pentru acoperirea daunelor cauzate de aceste riscuri înregistrate în perioada martie – august 2021, Membrii UNSAR au plătit despăgubiri în valoare de peste 40,5 milioane lei. Dintre acestea, cea mai mare pondere au avut-o riscurile de viitură, vijelie, furtună, ploi torențiale și tornade – pentru care au fost plătite despăgubiri de peste 23,3 milioane lei, dintre care 11,3 milioane lei au fost achitate în baza polițelor de asigurare dedicate persoanelor fizice, iar diferența în baza polițelor destinate companiilor.

Catastrofele produc anual pagube costisitoare în România, însă ele pot fi preluate  printr-o asigurare care acoperă inclusiv riscurile de dezastre naturale. Astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale pentru Reducerea Dezastrelor Naturale, UNSAR subliniază încă o dată importanța existenței unor soluții de protecție împotriva acestor riscuri.

„Prin potențialul lor distructiv, cutremurele, alunecările de teren, inundațiile, tornadele sau incendiile ucid mii de oameni în întreaga lume și pot provoca distrugeri importante construcțiilor civile și industriale. Refacerea acestora presupune costuri semnificative în fiecare an, care pot fi acoperite de către o poliță de asigurare”, a precizat Adrian MARIN, Președinte UNSAR.

Există însă și vești încurajatoare: peste 66% dintre români declară că în cazul în care ar avea loc o catastrofă (dezastru natural) ar ști cum ar trebui să procedeze, în timp ce procentul în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 36-50 ani este chiar mai ridicat, de 72%, arată studiul „Percepția românilor față de asigurările de locuințe”, realizat recent de IRES la solicitarea UNSAR. 

„Asigurătorii din România plătesc anual despăgubiri de zeci de milioane de lei doar pentru fenomenele meteo extreme. Astfel, polițele facultative de locuințe oferă o acoperire completă, pentru întreaga valoare a unui imobil. Acestea pot fi încheiate doar în baza unei asigurări obligatorii PAD, care acoperă 3 riscuri catastrofale – cutremur, inundații și alunecări de teren”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Director General al UNSAR.


Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 19 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de aproximativ 80% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

Despre IRES

Înființat în 2009, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES activează pe piața de cercetare din România și funcționează ca un think tank independent, o parte dintre studiile și proiectele pe care le dezvoltăm fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societății românești. Suntem una dintre cele mai mari companii românești de cercetare de piață și oferim soluții  integrate pentru clienții noștri – organizații multinaționale, naționale și locale, instituții și organizații din România, dar și din străinătate – care înțeleg valoarea cercetării în evoluția lor pe termen lung. IRES este membru al ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) și ne realizăm activitatea la cele mai înalte standarde profesionale, respectând practicile internaționale în acest domeniu.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Abonamentele Netflix bazate pe reclame sunt profitabile

Netflix este incontestabil numărul unu în sectorul divertismentului. Cele...

Consiliul Național al IMM susține orientările politice ale Ursulei von der Leyen

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din...