Universitatea din București solicită deblocarea finanțării proiectelor de cercetare

Date:

 

Universitatea din București solicită ministrului cercetării și inovării deblocarea finanțării proiectelor de cercetare derulate de universități. Solicitarea a fost transmisă printr-o adresă către ministrul Șerban Constantin Valeca, semnată de rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Mircea Dumitru (foto) și de președintele Senatului Universităţii, prof. univ.dr. Marian Preda.

Documentul porneşte de la sublinierea că „anul 2016 a creat premise favorabile activităţii de cercetare derulate de facultăţile şi departamentele Universităţii din Bucureşti, fiind atrase fonduri pentru implementarea a 226 de proiecte de cercetare în valoare de circa 39,5 milioane lei. În plus, Universitatea a implementat, din fonduri proprii, 122 de proiecte în valoare de aproape 1,5 milioane lei”, instituţia având în derulare 136 de proiecte.

Dincolo de eforturile proprii, se precizează în adresa Universităţii bucureştene, proiectele se află într-o situaţe de incertitudine din cauză că, „nici până în acest moment, nu au fost deblocate liniile de finanţare a proiectelor”. Universitatea îi semnalează ministrului cercetării şi inovării: „Mai mult, inexistenţa oricărui canal de comunicare între instituţiile de finanţare aflate în directa dvs. Subordonare şi profesorii, respectiv cercetătorii Universităţii, ridică semne de întrebare cu privire la angajamentele financiare din cadrul proiectelor aflate în derulare”.

Ca urmare, adresându-se în continuare ministrului cercetării şi inovării, conducerea Universităţii din Bucureşti accentuează: „Guvernul din care faceți parte s-a angajat, prin Programul de Guvernare, la «Finanțarea predictibilă și substanțială a cercetării, ca principal motor al dezvoltării economice și competitivității României». Vă solicităm, așadar, deblocarea de urgență a situației și alocarea de fonduri proiectelor de cercetare, potrivit contractelor încheiate. Nu în ultimul rând, considerăm absolut necesară asigurarea dialogului și a transparenței dintre Ministerul Cercetării și Inovării, instituțiile coordonate sau subordonate, și reprezentanții comunității academice.”

Totodată, conducerea Universității din București atrage atenția asupra faptului că situația nu este singulară, de aceeași problema lovindu-se și membrii celorlalte comunități academice din țară.

 

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...