Cum evoluează piața digitală din România și ce avantaje au magazinele Online care folosesc anumite instrumente de promovare

Date:

Creșterea semnificativă a utilizării internetului în ultimii ani și dezvoltarea fără precedent a tehnologiilor digitale în diferite sectoare – cum ar fi comerț electronic, servicii financiare, publicitate online etc. – au avut ca efect direct o maturizare a pieței digitale din România.

Studii de specialitate citate de Optimized, una dintre cele mai cunoscute agenții din plan local specializate în campanii PPC (Google Ads, Facebook Ads, Instagram Ads, YouTube Ads, Bing Ads etc.), pentru e-commerce, arată că 8 din 10 români descoperă un produs online în special în motoare de căutare, iar aproximativ 80% dintre români au făcut cel puțin o achiziție online în ultimul an.

Cu alte cuvinte, în România, Google este motorul de căutare cel mai folosit, iar câteva exemple vin să confirme acest lucru: în fiecare lună sunt 50.000 de căutări pentru cuvântul „laptop”, 75.000 pentru „mobilă de bucătărie”, 110.000 pentru „rochii de ocazie”.

Madalina Stanescu, Optimized
©Foto: 📷 Miluta Flueras ↠ https://miluta.ro

„Referitor la comerțul electronic, există o creștere constantă a numărului de magazine online și a volumului de vânzări. În ceea ce privește publicitatea online, în ultimii ani am asistat la o schimbare semnificativă în preferințele consumatorilor, care tind să petreacă tot mai mult timp pe platforme digitale. Aceasta a dus la o creștere semnificativă a publicității digitale, cu investiții din ce în ce mai mari în acest domeniu”, spune Mădălina Stănescu, managing directorul agenției de marketing online Optimized.

Foarte pe scurt, acesta punctează principalele avantaje ale folosirii instrumentelor Google Ads, între care îmbunătățirea vizibilității și a traficului și îmbunătățirea credibilității – un magazin online care apare în primele poziții ale rezultatelor de căutare Google are mai multe șanse să fie văzut și accesat de către potențiali clienți, fiind considerat totodată mai credibil și mai de încredere, ceea ce duce la o creștere a traficului pe site și, implicit, la o creștere a vânzărilor. Mai mult, Google oferă o varietate de instrumente de marketing digital, cum ar fi Google Ads și Google Shopping, care pot ajuta la promovarea magazinului online și la atragerea de clienți noi.

„În următorii trei ani, este de așteptat ca piața digitală din România să se dezvolte rapid, datorită mai multor factori. În primul rând, creșterea numărului de utilizatori de internet și a penetrării smartphone-urilor, ceea ce va duce la creșterea cererilor pentru servicii și soluții digitale. Ca o consecință, vor fi tot mai multe investiții în infrastructură și tehnologie. Totodată, vom asista la digitalizarea afacerilor, în contextul în care companiile românești vor să își eficientizeze operațiunile și să se adapteze la schimbările pieței. Acest proces va implica dezvoltarea aplicațiilor software, adoptarea tehnologiilor noi și investiții în marketing digital”, notează Mădălina Stănescu. În opinia sa, tehnologiile emergente – cum ar fi inteligența artificială, blockchain sau internetul lucrurilor – vor avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra pieței digitale din România, pe termen mediu și lung.

 

„Best Performance Max campaign for Retail”

În acest context al diversificării și adoptării noilor instrumente digitale, Agenția Optimized a câștigat premiul Google România „Best Performance Max Campaign for Retail” cu magazinul online EuroUnelte, al unei companii românești, deținută și condusă de domnul Alin Enuca, companie care oferă un portofoliu larg de produse pentru casă, grădină ori microferme, adresate utilizatorilor casnici, micilor fermieri și nu numai.

„Performance Max este cel mai nou și performant produs Google Ads, lansat în iulie 2022 ca fiind cel mai puternic tool de eCommerce din istoria marketingului digital, iar acest premiu certifică faptul că, în segmentul de retail, agenția Optimized are rating excelent privind tot ceea ce reprezintă gestionarea unui cont în Google Ads pentru un magazin online. În competiție s-au luat în calcul datele ultimului trimestrului din 2022, agenția noastră beneficiind de o deschidere maximă din partea clientului în ceea ce privește utilizarea instrumentelor avangardiste ale Google Ads în campaniile sale, iar premiul obținut ne onorează și motivează pentru mai departe în susținerea adoptării noilor instrumente de marketing digital în rândul antreprenorilor români”, mai spune managing directorul agenției Optimized.

Google Performance Max se orientează către o strategie centrată pe obiectivul de business și pe audiență, în loc să se axeze pe cuvinte cheie, la fel ca toate celelalte campanii Google Ads de până acum. Orice companie locală care își dorește să obțină rezultate optime în urma unor astfel de campanii trebuie să fie pregătită să facă față traficului crescut, să aibă o structură solidă de business și un site de foarte bună calitate. Performance Max scanează conținutul site-ului cu scopul de a avea cea mai bună audiență posibilă în întregul ecosistem Google, iar conținutul slab înseamnă și rezultate slabe.

În prezent, Performance Max este cel mai puternic tool de eCommerce din istoria marketingului digital, iar începând cu iulie 2022 a înlocuit Smart Shopping. Având avantajul întregului inventar Google, cu Performance Max este mai mult control decât cu Smart Shopping (cea mai bună campanie care putea fi utilizată pentru eCommerce, înainte de Performance Max). Altfel spus, anunțurile Performance Max pot lua forma oricărui tip de campanie (video, search, display etc.).

La modul general, sectorul românesc de comerț online s-a dezvoltat continuu în ultimii ani, în 2022 fiind evaluat la

6,3 miliarde de euro, puțin peste valoarea din 2021 (6,2 miliarde de euro), potrivit estimărilor GPeC, ARMO (Asociația Română a Magazinelor Online) și ale principalilor jucători din domeniu, punctate într-un studiu de piață. În perioada analizată, traficul magazinelor online românești a fost generat în proporție de peste 80% de către dispozitivele mobile, în creștere de la 75,5% în 2021. De asemenea, din alte surse (Eurostat, Euromonitor), aflăm că 66% din utilizatorii de internet din România au făcut cel puțin o cumpărătură online în 2022, cu 8,7% mai mult față de 2021, țara noastră devansând astfel Bulgaria (41%), Turcia (42%) și Italia (49%), din unghiul acesta de abordare. Toate aceste cifre confirmă potențialul unui domeniu care nu și-a încetinit creșterea nici în perioadele dificile din punct de vedere economic.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Prelungirea plafonării primelor RCA nu este un „medicament minune”

Industria de asigurări a luat nota cu profunda...

Digitalizarea raportărilor fiscale – etapele anului 2024. Ce schimbări apar la e-Factura?

de Victoria Dobre, Senior Manager și Ștefan Machidon,...

Costul proprietății – mai scump din 2025 pentru toți. De ce și cum?

de Alex Milcev, Partener, liderul departamentului Asistență fiscală și...

Criza energetică a Europei a fost învinsă în primul rând datorită, reducerii voluntare a consumului de energie 

În februarie 2024 Comisia Europeană a recomandat statelor membre...