Recomandările PS pentru iarna 2022

Date:

The Avoidable War: The Dangers of a Catastrophic Conflict between the US and Xi Jinping’s China
Kevin Rudd

„Aceasta este o carte crucială în prezent. Într-un moment în care ne confruntăm cu amenințări precum schimbările climatice și insecuritatea alimentară și încercăm să atingem obiectivele de dezvoltare durabilă, umanitatea nu își poate permite o criză geopolitică mai profundă. Cartea lui Rudd oferă perspective valoroase asupra tensiunilor dintre SUA și China și propune măsuri pentru a evita o escaladare care ar putea deschide calea către o nouă eră întunecată.”
Werner Hoyer

Red Notice: A True Story of High Finance, Murder, and One Man’s Fight for Justice

Bill Browder

Această carte oferă perspective incredibile asupra modului în care activele statului sovietic au fost vândute pentru nimic oligarhilor și bancherilor occidentali. Browder, care și-a făcut averea în Rusia imediat după căderea Uniunii Sovietice, este responsabil pentru adoptarea Legii Magnitsky, o lege americană care pedepsește un grup de ruși implicați în uciderea fostului său avocat, Serghei Magnitsky.”
Mariana Mazzucato

The Rise and Fall of the Neoliberal Order: America and the World in the Free Market Era

Gary Gerstle

„De ce din 1980 încoace politica din Statele Unite nu a mai avansat social-democrația – sistemul pe care eu l-aș prefera, pe care Gerstle îl numește The New Deal Order? Mă lupt cu această întrebare în noua mea carte, Slouching Towards Utopia: An Economic History of the Twentieth Century. Gerstle se luptă cu ea în această carte, la un nivel mult mai mare și, cred, cu mai mult succes. El susține că o confluență în anii 1970 a criticilor de stânga și de dreapta împotriva ordinii New Deal, conform cărora aceasta era prea birocratizată și rigidă din punct de vedere instituțional, a determinat oamenii să o respingă în favoarea ordinii neoliberale, despre care ei credeau – în mare parte greșit – că va aduce libertate economică și culturală. Partea cea mai puțin satisfăcătoare a cărții este sfârșitul ei: Gerstle speră că ordinea neoliberală a căzut, susținând perspectiva unui viitor mai bun. Eu nu sunt atât de sigur.”
J. Bradford DeLong

Pocketbook Politics: Economic Citizenship in Twentieth-Century America

Meg Jacobs

 „În această lectură revelatoare, Jacobs relatează luptele politice care au luat naștere ca urmare a provocărilor legate de costul traiului de-a lungul istoriei SUA. De la gospodinele care protestează împotriva scumpirii cărnii, la organizațiile de consumatori care ajută la susținerea eforturilor de control al prețurilor în timpul celui de-al doilea război mondial, «politica prețurilor» a avut o îndelungă influență asupra elaborării politicilor. Acest lucru este relevant pentru orice cultură de consum. De asemenea, se ajunge la o întrebare cheie în dezbaterea actuală privind inflația: dacă unele prețuri contează mult mai mult decât altele, cum pot fi gestionate pentru binele comun? A lăsa prețurile produselor esențiale să crească fără măsură duce la erodarea puterii de cumpărare a consumatorilor, cu ample implicații macroeconomice și politice.”
Isabella M. Weber

Azadi: Freedom, Fascism, Fiction

Arundhati Roy

„Azadi înseamnă libertate în limba urdu. În această colecție de eseuri, Roy, romancier de renume mondial, ia în considerare toate căile prin care azadi a ajuns sub amenințare într-o lume în care autoritarismul ia amploare. Avertismentul ei ni se aplică tuturor, indiferent de locul în care trăim. Dacă nu suntem îngrijorați, nu suntem atenți.”
Saadia Zahidi

Leadership: Six Studies in World Strategy

Henry Kissinger

„Trăim într-o lume cu probleme, care se confruntă cu un deficit major de leadership. Ne lipsesc liderii care manifestă claritate, instinct și adesea curaj în evaluarea circumstanțelor dificile. În cea de-a nouăsprezecea carte a lui Kissinger, politicianul în vârstă de 99 de ani privește această problemă a leadershipului prin prisma a șase șefi de stat pe care i-a cunoscut cel mai bine: Konrad Adenauer, Charles de Gaulle, Richard Nixon, Anwar Sadat, Lee Kuan Yew, Margaret Thatcher. Deși erau foarte diferiți, Kissinger subliniază că aveau în comun câteva caracteristici cheie: o atitudine directă, viziune, capacitatea de a acționa cu îndrăzneală, înțelegerea importanței solitudinii și, în mod surprinzător, a divizării. Trecerea de la aristocrație la meritocrație în guvernare le-a permis acestor șase lideri, cu abilitățile lor considerabile, să contribuie la modelarea istoriei de după cel de-al Doilea Război Mondial. Kissinger își încheie cartea cu întrebări provocatoare despre o «meritocrație șovăitoare», care este erodată de noi tehnologii, precum rețelele sociale și inteligența artificială. Această tendință face deosebit de dificilă găsirea candidaților pentru a umple golul îngrijorător de leadership, într-un moment în care această lume tulbure are cea mai mare nevoie de acesta.”
Stephen S. Roach

©Project Syndicate 2023

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Mihai Daraban: Consiliul de afaceri România – EAU își va începe activitatea în scurt timp 

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României...

Politică şi politicianism în procesul integrării europene a României 

| de Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române 

DIGI se pregătește pentru lansarea serviciilor în Belgia

DIGI a făcut încă un pas în procesul de...

Finanțare, sustenabilitate, tehnologie: comandamentele FoodIntelForum AQUA Carpatica pentru tot anul

Timpul trece iar ecourile puternice ale FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția...