Analiză iBanFirst asupra evoluțiilor financiare

Date:

Analiștii fintech-ului iBanFirst prevăd o recesiune ușoară în SUA, în al doilea semestru al acestui an și estimează o primă reducere apropiată a ratei, după actuala scădere economică, inclusiv a pieței muncii. Totodată, anticipează că Fed va continua înăsprirea cantitativă în ritmul actual:

Reuniunea FOMC: Totul ține de sincronizare

„Dacă ne așteptăm ca Fed să majoreze ratele dobânzilor săptămâna viitoare, există acum o mare incertitudine în ceea ce privește ritmul politicii monetare americane, după această ședință”, explică Alin Latu, Country Manager iBanFirst România.

Există puține îndoieli că FOMC – Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă al Rezervei Federale să majoreze ratele dobânzilor cu 0,25% săptămâna viitoare, aducându-le la un nivel de 5,00-5,25%. Investitorii se așteaptă, de asemenea, la acest lucru, în proporție de 93%, conform contractelor futures. Aceasta va fi o continuare a politicii de creștere a dobânzii a Fed din luna martie, de la un nivel de 0,25%, care la rândul său a fost o continuare a politicii de la ședința din februarie. Cu toate acestea, este incert ce se va întâmpla după această majorare a ratei dobânzii. În trecut, Fed a majorat ratele într-un ritm fără precedent, înainte de ședința din decembrie 2022. Ulterior, procesul de înăsprire a fost încetinit, inițial din cauza inflației care dădea semne de regres, iar mai recent din cauza stresului bancar.

iBanFirst anticipează că Fed va continua înăsprirea cantitativă în ritmul actual. De asemenea, preconizează că nu va exista nicio modificare tehnică a acordului de răscumpărare al Fed de peste noapte. Acest lucru contribuie la strangerea lichidităților necesare în sectorul financiar.

Majoritatea analiștilor se așteaptă ca Fed să elimine referințele privind întăririle suplimentare ale politicii monetare din declarația de după ședință. Această mișcare ar putea fi interpretată ca un semnal că ciclul de înăsprire al politicii monetare ar putea fi aproape de final. Există patru motive pentru care acest lucru are sens:

  • Vârful inflației a trecut, în mod incontestabil
  • Există semne timpurii că piața muncii este mai puțin tensionată
  • FOMC va dori, cel mai probabil, să evite să înăsprească prea mult politica monetară într-un moment în care stresul bancar rămâne o problemă cheie pentru majoritatea băncilor regionale
  • Fed va trebui să reducă ratele până la sfârșitul anului, când probabil se va instala recesiunea

O primă relaxare este prognozată să aibă loc la ședința FOMC din 1 noiembrie. Desigur, acest lucru se poate schimba în funcție de evoluția economiei. Analiștii iBanFirst preconizează următoarele:

  • În primul rând, o recesiune ușoară va avea loc în al doilea semestru al 2023 în SUA
  • În al doilea rând, prima reducere a ratei va veni destul de curând după această scădere economică și a pieței muncii

Din perspectiva pieței, chiar și o recesiune ușoară va aduce o perioadă volatilă pentru activele riscante, in special acțiuni. Acest lucru va determina investitorii să caute un refugiu sigur, iar reacția pieței va fi probabil în favoarea dolarului american. Analiza ciclică tradițională nu funcționează, după cum am văzut recent. Majoritatea economiilor dezvoltate se confruntă cu riscuri majore din direcții opuse, care au un impact semnificativ asupra lor. În plus, prețurile de pe piață par deconectate, lucru care se întâmplă mai mult între acțiuni/obligațiuni decât pe piața valutară.

Apetitul actual pentru risc de pe piețele financiare (cu acțiuni în plină creștere și un dolar slab) este singurul lucru tipic care se întâmplă înaintea unei recesiuni. Foarte des, apetitul pentru risc crește pe fondul așteptărilor că Fed va pune pauză majorărilor. Însă apetitul pentru risc se va transforma, cel mai probabil, în aversiune față de risc atunci când piața muncii din SUA se va contracta, adică atunci când Fed va începe să reducă rata dobânzii.

Uneori, după prima reducere a ratelor de către Fed, poate avea loc o scurtă revenire a apetitului pentru risc. Apoi, intervine factorul reflexivității. Pierderea semnificativă a locurilor de muncă poate provoca o reacție reflexivă la nivel macro și va exista întrebarea dacă reducerile de dobânzi efectuate de Fed vor fi suficiente pentru a contracara această dinamică. Cu toate acestea, va dura ceva timp până când acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil spre sfârșitul acestui an sau la începutul anului 2024.

Între timp, se așteaptă ca dinamica actuală a pieței să rămână neschimbată, cu un apetit puternic pentru risc și o tendință de depreciere a dolarului american. În acest context, analiștii de la iBanFirst continuă să estimeze că perechea EUR/USD ar putea ajunge până la 1,15 în acest an, înainte ca Fed să decidă să intervină. În prezent, euro se situează în jurul valorii de 1,10, ceea ce, din perspectivă istorică, este destul de scăzut. Cu toate acestea, având în vedere evoluția schimburilor comerciale, moneda europeană nu se află la distanță mare de maximul său istoric. iBanFirst se așteaptă ca impulsul pozitiv să continue pe termen scurt și mediu.


Înființat în 2016, fintechul iBanFirst s-a impus rapid ca principala alternativă pentru companiile de comerț care efectuează plăți internaționale.

iBanFirst oferă servicii de plăți transfrontaliere de ultimă generație, combinând capacitățile unei platforme performante cu sprijinul experților în domeniul forex. Prin intermediul iBanFirst, directorii și echipele financiare au acces direct la piețele valutare, pot primi, trimite și urmări plățile și pot elabora strategii personalizate de acoperire a riscului valutar.

Având peste 350 de angajați în 10 țări europene și un volum de tranzacții de circa 1,4 miliarde de euro lunar, iBanFirst este listată de Financial Times ca fiind una dintre companiile cu cea mai rapidă creștere din Europa. În mai puțin de 10 ani, fintechul a devenit un partener de încredere pentru IMM-urile din întreaga lume.

iBanFirst este susținut financiar de banca franceză de investiții Bpifrance, de liderii europeni în investiții de capital de risc Elaia și Xavier Niel, precum și de fondul de investiții american Marlin Equity Partners (capital în valoare de peste 8 miliarde de dolari în administrare).

Reglementată de Banca Națională a Belgiei ca instituție de plată, iBanFirst este autorizată să opereze pe întreg teritoriul Uniunii Europene. În calitate de membră al rețelei SWIFT de comunicare interbancară și certificată SEPA, iBanFirst deține licențe PSIC și PSIP sub directiva PSD2.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Bursele JTI pentru Jurnalisti: lansarea editiei 2024-2025

Urmandu-si traditia, Bursele JTI pentru Jurnalisti lanseaza de Ziua...

FoodIntelForum AQUA Carpatica progresează, profitul avansează, veselia debordează

Cea de-a treia zi a FoodIntelForum AQUA Carpatica 2024 începe și...

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...