Barometrul industriei în luna iulie

Date:

Barometrul activităţii industriale realizat lunar de IRSOP şi Facultatea de Management a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), coordonat de dr. Petre Datculescu, conf. univ. dr. Florina Pînzaru, conf. univ. dr. Lucian Anghel, barometru aplicat „pe un eşantion de 283 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie”, arată că „industria nu şi-a revenit în iulie după căderea puternică din iunie”. Indicatorii luaţi în calcul arată în esenţă astfel:

„Producţia – creşterea producţiei s-a oprit la 52 de puncte, aproape de 50 care înseamnă creştere zero. Stocurile au rămas la 46 de puncte.

Cererea – comenzile noi sunt aproape de contracţie (51 faţă de 53 în iunie). Comenzile pentru export nu şi-au revenit din contracţie (46 de puncte). Importurile de materii prime s-au oprit la nivelul lunii iunie (52 de puncte).

Forţa de muncă – indicatorul arată reducerea numărului de salariaţi (47 de puncte).

Costuri şi venituri – costurile de producţie rămân în zona de expansiune (62 în iulie, faţă de 63 în iunie). Preţurile încasate de firme, în uşoară creştere (55 de puncte).

Aşteptările – indicatorul global de încredere a managerilor a căzut la 52 de puncte, faţă de 70 cât avea în ianuarie. Scăderea din ultimele 6 luni a fost lineară şi continuă. A crescut probabilitatea ca în lunile următoare încrederea managerilor să cadă în teritoriul negativ (sub 50 de puncte)”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Hotărârea Consiliului de Administrație al BNR pe probleme de politică monetară din 13 mai 2024

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României, întrunit...

Seniorii Războiului de business

Tot mai interesant. FoodIntelForum AQUA Carpatica progresează. Conducători de vârf din...

Deficitul bugetar și investițiile publice: o lămurire necesară

| de Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal