București – Capitala europeană a poeziei

Date:

Deţinerea de către România a președinției prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, Sezonul România-Franța și Noaptea Europeană a Muzeelor (18 mai) asigură ambianţa exprimării specifice pentru ediția din acest an, a X-a, a Festivalului Internațional de Poezie de la București (FIPB). Are loc între 13 şi 19 mai. Vin peste 100 de poeți din Franța, Marea Britanie, Serbia, Italia, Mexic, Portugalia, Coreea de Sud, Canada, Republica Moldova, Grecia, India, Austria, Republica Cehă, Bulgaria, Rusia, Spania, Polonia, Israel, Germania, Statele Unite ale Americii, Ungaria, Norvegia, România. În calitate de oragnizator, Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, subliniază: „FIPB promovează valorile actuale ale culturii europene și mondiale, invitând la București scriitori de pe patru continente pentru a susține recitaluri de poezie, pentru a lansa cărți sau pentru a susține conferințe. Sloganul campaniei naţionale  «România citește» va fi parafrazat timp de 7 zile la «Bucureștiul citește». Sunt convins că iubitorii de literatură vor găsi în programul divers și ambițios momente și evenimente care să satisfacă toate gusturile, de la cei mai tineri cititori, la cei experimentați, de la cei mai severi în aprecieri până la cei pentru care literatura e un modus vivendi sau la cei care acum se pot regăsi în ea. Cartea internațională de poezie, poeţi din toată lumea şi revistele de cultură care publică poezie vor fi protagonişti ai unui eveniment unicat în spaţiul românesc post-decembrist, care pune la loc de cinste creaţia poetică, marcă identitară a oricărui spaţiu cultural veritabil. București – Capitala europeană a poeziei”.

Din program, se evidenţiază colocviul „Scriitorii și puterea”, dezbaterea „Traducerea literară, între world literature și global market” (editori, agenți literari, traducători), lecturile publice de poezie din Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Maratonul de Poezie și Jazz, evenimentele interdisciplinare din Noaptea Muzeelor etc.

Sezonul România-Franța este reprezentat prin seara de lecturi publice cu poeți francezi contemporani, lansarea numărului special dedicat poetului și traducătorului Michel Deguy din revista Secolul XXI la „Cafeneaua critică” (moderator, criticul Ion Bogdan Lefter), seria de evenimente care îl au drept protagonist pe poetul și dramaturgul Matei Vișniec, expozițiile dedicate lui Eli Lotar, Gherasim Luca și Genica Athanasiou, expoziția „Cele mai frumoase cărți din România”, expoziţia „Itinerarii culturale România-Franța” alcătuită de specialiști ai Academiei Române.

Organizatorii festivalului sunt Primăria Municipiului București, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti; coorganizatori, Institutul Cultural Român, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”. Proiectul este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Economia națională în scădere, DAR la împrumuturi campioni

| de Bogdan Petre, membru al Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES)

Grupul ELBI anunță o cifră de afaceri de aproape 555 de milioane de lei în 2023

Grupul ELBI, lider național în distribuția de produse și...