Campanie de susținere a participării românești la competiția caselor sustenabile

Date:

România participă la cea mai mare competiție internațională dedicată caselor sustenabile, arhitecturii și tehnologiilor integrate, Solar Decathlon Europe, Wuppertal, Germania, 20 mai-3 iulie 2022, reprezentată de echipa EFdeN, formată din 44 de studenți de la Universitatea Tehnică de Construcții din București și de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București. Ei se prezintă în concurs cu prototipul EFdeN Vatra, caracterizat ca „un nou model de locuință sustenabilă care facilitează formarea de comunități, inspirat chiar de vatra românească. Proiectul răspunde temei competiției de regenerare urbană și propune 3 module de unități de locuit, adaptate stilului de viață modern, și un modul de seră. Acestea pot fi aranjate în jurul unor spații comune și prefabricate pentru a răspunde oricărui context urban. EFdeN Vatra integrează materiale prietenoase cu mediul, tehnologii noi – de la energie regenerabilă, la sistem de automatizare pentru controlul inteligent al casei – și soluții de economie circulară pentru a reduce cât mai mult amprenta de mediu a locuinței”.

Conform regulamentului competiției, prototipul pornește de la o situație reală din localitatea gazdă a finalei, o construcție industrială dezafectată. Cunoașterea situației la fața locului și începerea proiectării de către studenți a început acum doi ani. A fost conceput un algoritm prin care se poate realiza câte un spațiu de locuit individual, de pus în legătură cu un spațiu comun al construcției, utilizabil pentru activități curente, de felul gătit în bucătărie, socializare etc. Conceptul poate fi reprodus, adaptat, în diverse alte locuri, în spații urbane regenerabile.

După faza de proiectare, competiția a impus o etapă de construire a prototipului acasă, pentru testare. S-a realizat aceasta la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă Urban-Incerc. Cu ocazia prezentării acolo a prototipului construit, practic, așa cum va fi construit la locul competiției, echipa EFdeN a lansat campania „Ready, Steady, Go” pentru strângere de fonduri în valoare totală de 300.000 euro, adresată „tuturor companiilor, instituțiilor și persoanelor fizice care vor să susțină echipa”. Donațiile pot fi efectuate pe site-ul asociației

Suma totală necesară este de 300.000 euro, „reprezentând fondurile necesare transportului prototipului EFdeN Vatra până în Germania și nevoilor logistice din cadrul competiției”.

Echipa EFdeN explică: „Pentru a ajunge la competiție, echipa are de parcurs 2000 de kilometri cu un cost de 150 de euro pentru fiecare kilometru, care îi aduce mai aproape de destinația finală, competiția Solar Decathlon Europe.

În total, echipa va fi plecată timp de 43 de zile, timp în care studenții vor trece prin mai multe faze și probe ale competiției: faza de asamblare a casei de 15 zile, o perioadă de monitorizare de 7 zile, o perioadă de prezentări către publicul larg, jurii și specialiști de 14 zile unde sunt așteptați 200.000 de vizitatori, dezasamblarea în 7 zile.”

Prototipul EFdeN Vatra și participarea actuală la competiția Solar Decathlon Europe succedă participărilor echipei edițiile din 2014, de la Versailles și din 2018, de la Dubai.

Actualul prototip este descris astfel de realizatorii lui: „EFdeN Vatra reprezintă o parte dintr-un ansamblu rezidențial construit în funcție de natură și adaptat noilor tendințe de locuire. Zona privată constă într-un modul de apartament pentru a testa o locuință minimală eficientă pentru persoanele care locuiesc singure, un trend tot mai vizibil în ziua de astăzi, și o seră pentru integrarea vegetației. În cadrul prototipului, se adaugă un spațiu comun pentru a testa modul în care oamenii interacționează și o terasă pentru a promova mobilitatea verde.

Proiectat pentru prefabricare și asamblare rapidă, Vatra reduce costurile de producție, transport, întreținere și utilități. Pentru a fi construit, au fost folosite materiale naturale și reciclate. Prototipul este realizat din pereți prefabricați, modulari, din cadre de lemn și izolație termică din paie și celuloză suflată, fiind nevoie de trei zile pentru asamblare.

Prototipul Vatra este echipat cu 8 panouri fotovoltaice bifaciale. Acestea produc energie folosind ambele fețe. Energia produsă este stocată în baterii reciclate ce provin de la mașinile electrice. Bateriile vehiculelor electrice care nu mai pot fi folosite în scopul lor inițial sunt reconfigurate și reutilizate pentru a crea un sistem de stocare durabil, parte a conceptului de circularitate EFdeN Vatra. Energia necesară pentru a menține un mediu interior confortabil este mult redusă prin integrarea inteligentă a materialelor cu schimbare de fază. La fel ca o baterie termică, ele stochează frigul pe timpul nopții și îl folosesc pentru a răci aerul cald exterior care intră în casă în timpul zilei, reducând nevoia de aer condiționat. La acesta se adaugă și alte tehnologii cum ar fi introducerea luminii naturale prin fibra optică sau controlul inteligent al casei.” 

Cu ocazia lansării prototipului, aprecierile din mediul de afaceri, ca și din mediul instituțional, au fost încurajatoare. Mihai Alexandru Voicilă, Bosch România: „Îi susținem pentru că sunt oameni tineri, care vor să se dezvolte”.

Ghiocel Popescu, director regional Foerch România: „Îi susținem pentru că sunt foarte inovativi și inventivi.”  

Gabriela Tudorache, HR & Communication Director TIAB: „Conceptul casei poate fi descris în trei cuvinte – inovație, sustenabilitate, creativitate. Proiectul răspunde la două probleme majore – tranziția energetică și transformarea digitală.”

Iulian Popescu, secretar de stat în Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării: „Îi felicit pe cei din EFdeN pentru că au reușit să devină un stindard al sustenabilității. Să ducem aceste proiecte în realitate!” 

Andrei Iorgulescu, director general de proiecte la Administrația Fondului de Mediu: „AFM încearcă să contribuie la dezvoltarea acestui domeniu de eficientă energetică, de promovare a surselor de energie regenerabile și de creștere nu a awareness-ului nu doar în domeniul mediului sau în protecția mediului, dar și în domeniul social, pentru că astfel de inițiative de proiecte vin și promovează soluții de reducere a costului la nivelul gospodăriilor.” 

Horia Petran, șeful Centrului de Performanţă Energetică a Clădirilor, INCD Urban-Incerc: „EFdeN este un proces de învățare și o dorință foarte mare de învățare din partea lor. Este vorba despre niște cunoștințe pe care acești tineri le au și depășesc cunoștințele constructorilor din piață.”

Foto: EFdeN

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Bursele JTI pentru Jurnalisti: lansarea editiei 2024-2025

Urmandu-si traditia, Bursele JTI pentru Jurnalisti lanseaza de Ziua...

FoodIntelForum AQUA Carpatica progresează, profitul avansează, veselia debordează

Cea de-a treia zi a FoodIntelForum AQUA Carpatica 2024 începe și...

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...