COFACE: Plățile corporative în Germania – evoluții influențate de pandemie

Date:

Una dintre principalele concluzii ale celei de-a 5-a ediție a sondajului Coface privind plățile corporative în Germania, este că firmele germane par să se fi acomodat la mediul pandemic. Mai multe companii oferă termene de plată comparativ cu anul trecut, când cifra scăzuse brusc. Deși Germania a cunoscut o puternică recesiune în 2020 și începutul anului 2021, disciplina plăților a continuat să se îmbunătățească în 2021 comparativ cu rezultatele deja bune din 2020. În plus, durata medie a întârzierilor de plată s-a redus cu peste o săptămână.

Perspectivele companiilor chestionate sunt foarte pozitive. Cu toate acestea, evaluarea trebuie pusă în perspectivă, deoarece vine după o recesiune în 2020. 41% dintre participanții la sondaj sunt optimiști cu privire la evoluțiile din 2021. Chiar dacă ponderea respondenților cu o perspectivă pozitivă pentru 2022 rămâne ridicată, aceasta scade la 32%, reflectând o certitudine mai mică. Deși efectele COVID-19 rămân un risc major, companiile percep perturbările lanțurilor globale de producție ca fiind principalul risc pentru operațiunile lor de export în 2021.

Rezultatele extrem de bune în ceea ce privește întârzierile la plată sunt ușor problematice, având în vedere că Germania a cunoscut cea mai gravă recesiune din 2008. Cu toate acestea, considerăm că aceste rezultate favorabile s-au datorat în mare parte sprijinului guvernamental. Va fi interesant să vedem dacă firmele se vor păstra pe linie de plutire odată ce își vor pierde vestele de salvare financiare”, a comentat Christiane von Berg, economist în Europa de Nord la Coface.

Termene de plată: companiile germane s-au obișnuit cu pandemia

• Potrivit sondajului, companiile germane au fost puțin mai relaxate în 2021 și au oferit clienților mai multe termene de plată. În 2020, companiile au fost foarte prudente: ponderea companiilor care au oferit credite de plată a scăzut de la peste 80% în perioada precedentă COVID-19 la 62%. Această tendință s-a inversat în 2021, 74% dintre companii oferind termene de plată. Companiile germane care își desfășoară activitatea pe piața internă sunt principalul motor al acestei inversări: în timp ce doar 57% dintre companii au oferit termene de plată în 2020, această pondere a crescut la 73% în 2021.

• Termenele scurte de plată (între 0 și 60 de zile) domină în continuare peisajul comercial german. 88% dintre companii au solicitat efectuarea plăților în termen de 60 de zile în 2021, aspect aproape neschimbat din 2020 și 2019. Distribuția intervalelor de timp pentru termenele de plată este, de asemenea, aproape neschimbată, ceea ce explică de ce termenul mediu de plată în 2021 a scăzut doar marginal de la 33,5 zile în 2020 până la 32,6 zile în 2021.

Analizând sectoarele de activitate, construcțiile au în continuare cele mai scurte termene de plată: aproape 75% dintre respondenți se așteaptă ca facturile să fie plătite în primele 30 de zile, cu o medie de 24,4 zile. În 2021, 7 din 11 sectoare au oferit termene de plată mai lungi de 90 de zile, în timp ce termenele de plată ultra-lungi (peste 120 de zile) au devenit foarte rare.

Creșteri mai mari ale termenelor medii de plată – de aproape 10 zile – au fost observate în sectoarele construcțiilor și cel de confecții textile. În schimb, utilajele (-8,2 zile), agroalimentarul-lemn (-7,3 zile) și auto (-6,3 zile) au raportat cele mai puternice scăderi din acest punct de vedere. Sectorul confecții textile a devenit cel mai generos sector și solicită acum achitarea plăților în medie până la 47 de zile după livrare.

Răspunsurile din sondajul Coface sugerează că incertitudinea în jurul crizei COVID-19 a scăzut în 2021, dar că firmele rămân vigilente. Mai multe companii oferă termene de plată în Germania, dar acestea s-au redus ușor, sugerând că firmele sunt încă dornice să încaseze cât mai devreme posibil.

Întârzieri la plată: companiile încasează mai devreme

 • Din 2020, numărul întârzierilor la plată a scăzut în continuare. În 2021, doar 59% dintre companiile chestionate au raportat plăți întârziate, în timp ce 68% din toate companiile au raportat întârzieri în 2020. Cu excepția transporturilor și a metalelor, numărul întârzierilor la plată a scăzut în toate sectoarele. Cu toate acestea, în timp ce mai puțin de jumătate dintre companiile din sectorul agroalimentar-lemn au raportat plăți întârziate, cifra a fost de 70% în sectorul confecții textile.

• Sectorul tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) înregistrează cel mai scurt timp înainte de plată. În acest sector, marea majoritate a companiilor chestionate au raportat întârzieri de maximum 30 de zile și nici o companie nu a înregistrat întârzieri peste 60 de zile. În schimb, metalele au fost singurul sector care a raportat întârzieri de peste 150 de zile (2%). Aceasta este o îmbunătățire semnificativă. În 2020, pe lângă sectorul metalelor, companiile din construcții și ambalaje de hârtie au raportat, de asemenea, întârzieri de plată foarte lungi.

Durata medie a întârzierilor de plată a scăzut în consecință cu 8 zile până la 27,7 zile în 2021, care este cea mai scurtă întârziere medie din seria cronologică a Coface. Aproape toate sectoarele au raportat o scădere a duratei întârzierilor de plată. Cele mai puternice scăderi s-au înregistrat în industria farmaceutică (-26 zile) și TIC (-25 zile). Companiile care operează în domeniul TIC au acum cel mai scurt timp de așteptare, cu o medie de 17,5 zile, în timp ce companiile din sectorul utilajelor au un timp mediu de așteptare de 35,8 zile.

Motivele care stau la baza întârzierilor de plată sunt legate în principal de dificultățile financiare (46% în 2021). 20% dintre respondenți au invocat o cerere mai mică în Germania, în principal pe fondul carantinei. Interesant este faptul că alți 20% au menționat lipsa opțiunilor de finanțare, chiar dacă programele de sprijin pentru finanțarea publică COVID-19 sunt încă în vigoare.

• Riscurile financiare asociate plăților întârziate pentru companiile germane sunt scăzute în 2021. Doar 4,4% dintre respondenți au raportat că ponderea plăților restante între 6 luni și 2 ani reprezintă 2% sau mai mult din cifra lor de afaceri anuală.

Companiile vor trece peste dificultăți cu ajutorul statului

Evaluarea de către companii a perspectivelor economice este relativ optimistă. 41% dintre companiile participante la sondaj sunt optimiste cu privire la evoluțiile economice din 2021, în timp ce 11% consideră că situația lor se va deteriora față de 2020. În total, răspunsurile marchează o inversare bruscă de la un an 2020 foarte pesimist. Mai mult optimism poate fi observat în toate sectoarele, cu cea mai mare revenire în sectoarele metalelor și auto. Perspectivele pentru 2022 sunt, de asemenea, pozitive, dar par mai puțin sigure. Sectorul confecții textile este cel mai optimist pentru 2022 cu +47 puncte de echilibru. Cu toate acestea, îmbunătățirea bruscă a sentimentului ar trebui pusă în perspectivă cu situația foarte dificilă din 2020 și 2021, pentru acest sector. Același lucru este valabil și pentru sectorul auto, unde perspectivele pozitive revin după starea de criză în 2020.

Potrivit sondajului, principalul risc pentru operațiunile de export în 2021 va fi determinat de  întreruperile lanțurilor de producție globale, care au fost menționate de 40% dintre respondenți. Creșterea prețurilor mărfurilor non-petrol este, de asemenea, un subiect important în 2021 (20%), urmată de efectele COVID-19 asupra economiei globale (10%) și asupra economiei germane (8%).

• Germania rămâne țara care oferă cele mai mari oportunități pentru companiile chestionate. Cu toate acestea, importanța sa a scăzut de la 91% în 2020 la 85% în 2021. Un motiv ar putea fi faptul că, în perioade incerte, companiile tind să facă afaceri în țările pe care le cunosc cel mai bine și se orientează mai mult spre piața lor internă. Acum că incertitudinile au scăzut, companiile fac din nou mai multe afaceri în străinătate.

Momentele dificile necesită măsuri speciale. La întrebarea dacă au folosit ajutorul de stat în ultimele 12 luni, ponderea companiilor care au răspuns pozitiv în 2021 a fost neschimbată, la 48%. Defalcarea măsurilor de sprijin a fost, de asemenea, relativ neschimbată, cea mai populară măsură rămânând schema de tip furlough.

Conform legislației actuale, ajutorul de urgență din partea guvernului federal și măsurile de scutire a impozitelor vor expira la sfârșitul lunii septembrie 2021, în timp ce programele speciale de avans, garanțiile de stat și programele speciale de împrumut KfW vor expira la sfârșitul anului 2021. Va fi interesant de văzut în ce măsură comportamentul de plată foarte pozitiv și previziunile de afaceri optimiste vor continua în 2022 fără sprijinul statului.

Sondajul a fost realizat în iulie și august 2021, pe un eșantion de 819 companii.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Bursele JTI pentru Jurnalisti: lansarea editiei 2024-2025

Urmandu-si traditia, Bursele JTI pentru Jurnalisti lanseaza de Ziua...

FoodIntelForum AQUA Carpatica progresează, profitul avansează, veselia debordează

Cea de-a treia zi a FoodIntelForum AQUA Carpatica 2024 începe și...

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...