Constanța, Capitala Tineretului din România

Date:

Constanța va fi Capitala Tineretului din România în perioada 2 mai 2020-1 mai 2021. „Capitala Tineretului din România” este un program național definit prin aceea că „își propune să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului”. Titlul este acordat anual, prin concurs de concepte. Câştigătorul primeşte un premiu de 50.000 euro oferit de Banca Comercială Română (BCR), co-inițiator al programului împreună cu Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT, toţi formând Comisia de Guvernață pentru Programul Capitala Tineretului din România. Evaluarea conceptelor este făcută de un juriu independent format din reprezentanți ai unor instituții publice, ai mediului de afaceri, ai unor organizații neguvernamentale. De la instituire, în 2016, titlu a fost deţinut de Timișoara, Bacău, Baia Mare şi, în prezent, Iași.

Constanţa a câştigat prin conceptul#ComeToSEAus. Obiectivul vizat prin acest concept este „să valorifice potențialul orașului de a se dezvolta pe cât mai multe planuri. În plus, tinerii constănțeni aspiră să devină un vector al promovării tinerilor, inițiativelor acestora și totodată să le ofere posibilitatea de a se implica în procesele decizionale de la nivel local și de a avea o contribuție semnificativă la creionarea viitorului comunității locale”. Una dintre misiunile declarate este „de a aduce în același loc ONG-uri, structurile de învățământ preuniversitar și universitar, autoritățile locale și mediul privat, pentru a dezvolta sentimentul identității și al apartenenței, dar, mai ales, de a face din Constanța și din regiune modele de urmat privind reorientarea atenției generale către tineri”.

Nicoleta Deliu, directorul Departamentului de comunicare corporativă și afaceri comunitare al BCR, apreciază că „tinerii sunt mecanismul prin care putem pune în mișcare orașele. Nevoia de schimbare există, o observăm prin inițiative, implicare, și idei inovatoare, iar programul Capitala Tineretului din România este gândit și pregătit să le ofere tinerilor susținerea de care au nevoie. Conexiunea care se creează între segmentul de tineret și autoritățile publice locale în urma participării la un astfel de program, se concretizează ulterior în colaborări sustenabile și durabile. Faptul că putem aduce la aceeași masă segmentul de tineri, autoritățile locale și mediul de afaceri privat având toți același scop comun reprezintă o reușită și un pas uriaș către un viitor armonios”.

La rândul său, András Farkas, Grupul PONT, secretar general al Guvernanței pentru Capitala Tineretului din România, subliniază: „Privim constant către nevoile tinerilor iar prin intermediul programului Capitala Tineretului din România, reușim să îi implicăm în dezvoltarea armonioasă a comunităților. Este important să lucrăm împreună, să fim alături de tineri și să îi susținem. Autoritățile publice locale au devenit tot mai deschise către a implica tinerii in procesele decizionale la nivel local, iar acest lucru demonstrează că ne îndreptăm spre crearea unor comunități și orașe sustenabile. Felicit echipa orașului Constanța și le urez succes în implementarea proiectelor”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Deficitul bugetar și investițiile publice: o lămurire necesară

| de Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal

Cinci tendințe care prevestesc declinul consumerismului

de Valentin Lazeaeconomistul-șef al BNR Consumerismul – definit ca ordinea...

DIALOGURI NECESARE

Interviu cu Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene