Datoriile și inflația amenință recuperarea post pandemie, dar băncile centrale din SUA și UE oferă sprijin

Date:

Comentariu de piață al analistului eToro Ionuț Paulenco

Piețele americane au încheiat săptămâna trecută într-o notă mai calmă, dolarul scăzând la minimul din ultimele trei luni, deoarece Fed pare fermă în decizia de a-și menține politica monetară și nu se grăbește să reducă fluxurile de lichidități, în ciuda presiunilor inflaționiste.

Indicele dolarului, care compară moneda americană cu un coș de șase valute, se ridica luni la 90.045, cu puțin peste minimul din ultimele trei luni de 89.646 stabilit vineri.

Transcrierile comentariilor de la întâlnirea Fed din aprilie, publicate săptămâna trecută, i-au asigurat pe investitori că există un sprijin puternic în rândul factorilor de decizie pentru continuarea politicii actuale de menținere a dobânzii cheie aproape de zero până când economia și, în special, piața muncii, îți vor reveni complet.

Banca Centrală Europeană a părut la fel de precaută în ceea ce privește reducerea sprijinului de pandemie, avertizând că cele 19 economii ale zonei euro se confruntă cu riscuri inegale și că este necesar un stimulent mai specific pentru a sprijini redresarea economică incipientă. Banca și-a exprimat îngrijorarea privind perioada următoare, în care guvernele își încetează sprijinul pentru industriile afectate de pandemie, cum ar fi schemele de plată a șomajului tehnic.

O altă problemă identificată de BCE este povara datoriilor corporative în creștere din țările cu sectoare mai mari de servicii lovite de pandemie, deoarece aceasta ar putea crește presiunea asupra guvernelor și creditorilor din aceste țări.

Vorbind despre datorii, o eventuală creștere a dobânzilor în SUA și UE ar putea amenința recuperarea economiilor de pe piețele emergente și ar crește decalajul dintre acestea și lumea dezvoltată, potrivit unui raport de săptămâna trecută al Moody’s Analytics.

Raportul a arătat că datoria globală a crescut cu o cifră record de 24 de trilioane de dolari, până la un nou maxim de 366% din produsul intern brut în 2020, iar datoria globală a piețelor emergente este mai mult decât dublată în ultimul deceniu. Întrucât aceste țări rămân în urmă și în ceea ce privește vaccinările și în ce privește redresarea economică, ele riscă să fie în situația de a trebui să facă plăți mai mari pentru a-și plăti datoriile exact la ieșirea din pandemie. Acest lucru ar putea duce la o redresare inegală a economiei mondiale, a avertizat Moody’s.

România s-a confruntat și ea cu deficite bugetare ridicate în timpul pandemiei, dar poate beneficia de fondul de redresare al UE și a surprins analiștii săptămâna trecută cu un anunț că economia a revenit deja la nivelul de dinaintea pandemiei. Institutul Național de Statistică a anunțat că PIB-ul a crescut cu 2,8% în termeni reali în primul trimestru față de T4 din 2020, revenind la nivelul din T1 al anului 2020.

În ciuda faptului că are una dintre cele mai puțin digitalizate societăți din Europa, economia României a arătat o reziliență surprinzătoare, PIB-ul scăzând doar cu 3,9% în 2020 față de anul anterior, comparativ cu scăderea de 6,8% din zona euro și revenindu-și mai repede decât cel economiile omologilor europeni. Acesta este un început de an promițător și, dacă programele de sprijin ale UE se materializează, se poate îmbunătăți și mai mult.

_________________

Despre eToro

eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 20 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.


Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

_
Ionuț Paulenco, analistul de piață pentru România al eToro, vă oferă comentariul său săptămânal privind ultimele evenimente de pe piețele financiare. Lucrând la eToro și discutând zilnic cu clienții români, Ionuț aduce o experiență de peste 7 ani în industria financiară, specializându-se în diversificarea portofoliilor și în acțiuni.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY România: Comportamentul consumatorului român în perioada sărbătorilor de Paște 2024

Perioada festivă care se apropie aduce, ca în fiecare...

CCIR a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Federația Camerelor de Comerț a EAU

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

ENERTOWN: Orașele mici din România au nevoie de un sprijin mai mare în tranziția energetică

Localitățile urbane mici sunt adesea lăsate în afara...