Educație pentru protejarea apei

Date:

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Educației și Cercetării au  lansat un demers complex de educație pentru protejarea apei și a mediului prin creație artistică, joc, tehnică digitală.

Concursul național de desen „SuperEroii lui Picurici” – se desfășoară în contextul campaniei naționale de conștientizare și informare publică „Apa noastră” (apanoastra.ro), derulată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în perioada 2019-2021 ca parte a proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN). Participă peste 900 de elevi din 170 de școli. Lucrările sunt expuse online, la https://apanoastra.ro/concurs-supereroii-lui-picuriciși pot fi votate folosind butonul „Vot” până la22 martie(Ziua Internațională a Apei), orele 22.00.Lucrările preferate pot fi distribuite pe facebook, utilizând butonul „Distribuie” disponibil pentru fiecare desen. Pe 26 martie, orele 15.00, vor fi afișate clasamentele pe categorii de vârstă,fiind anunțați cei 40 de concurenți calificați în etapa națională.

Jocul online Droplex – disponibil pe https://apanoastra.ro/droplex, pentru educație în spiritul bunelor practici agricole de prevenire a poluării apelor cu nutrienţi. Înscrierea este gratuită. Competitorii pot să parcurgă cele 20 de niveluri ale jocului. Primii 20 clasaţi (top players) vor fi premiaţi cu câte o tabletă.

Evenimentul de lansare s-a desfășurat la Muzeul Național al Literaturii Româneamfitrion, directorul general conf. univ. dr. Ioan Cristescu, în cadrul oferit de expoziția „Glass fish. Glass world” a artiștilor Mirela Trăistaru și Cristi Farcaș (foto Dan Vatamaniuc).

Secretarul de stat Leonard Achiriloaiei, din Ministerul Apelor și protecției Mediului, a subliniat: „Tot mai mulți tineri sunt preocupați să protejeze mediul și vocile lor se fac auzite de către cei care încă nu au înțeles importanța acestui demers. Aceste rezultate ne încurajează să ne intensificăm eforturile, începând de la cele mai fragede vârste ale tinerilor. Copiii de astăzi sunt uimitori, prin deschiderea, sensibilitatea și creativitatea pe care o demonstrează, atunci când sunt implicați în teme de educație de mediu”.

La rândul său, prof. Rodica Luminița Barcari, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, a accentuat: „Concursul Supereroii lui Piciurici asigură complementaritatea educațională formală – nonformală, oferind tuturor un spațiu dedicat de aplicare a teoriei în practică, de formare și exersare a competențelor, dar și de manifestare a capacității creative, integrate cum ar fi educația prin artă și educația prin joc. Ministerul Educației și Cercetării încurajează și susține demersurile educaționale, în parteneriat cu instituții guvernamentale și nonguvernamentale specializate și centrate pe tematica protejării mediului, cu speranță că, în acest mod, poate pregăti tânăra generație pentru a face față provocărilor viitoare”.

Inițiatorii campaniei „Apa noastră” semnalează că „proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Managementul gunoiului de grajd la nivel de comună este o preocupare principală a Proiectului, având în vedere că, la ora actuală, în România sunt peste 3 milioane de ferme mici, de subzistență, care nu au capacitatea de a implementa individual măsurile necesare prevenirii poluării solului și a apei freatice”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori 

În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele...

Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin

Mișcările de pe piața cripto au fost destul de...

Finanțarea companiilor

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)