Eveniment muzical cu susținere din mediul economic

Date:

Compania Vestra, primul cluster specializat în industria utilităților și a echipamentelor de automatizare din România, este susținător al primului festival de violoncele din România, CellEAST, București, 3-11 mai, la Ateneul Român și la Sala Radio. Evenimentul cuprinde și două masterclass-uri, CellEAST și MiniCellos, pe toată perioada festivalului, la Universitatea Națională de Muzică din București.

Vlad Iftime, Managing Partner Vestra: „CellEAST vine în piața evenimentelor din România cu un concept nou, curat, care așază frumos muzica clasică și propune publicului nouă zile de spectacol elegant. Prin asta, evenimentul valorifică cultura națională pe care, totodată, o îmbină cu cea internațională și-i deschide orizonturile. Credem că e de datoria noastră să ne implicăm și să susținem astfel de proiecte, prin urmare nici nu am stat pe gânduri când am primit propunerea de a ne alătura festivalului CellEAST în calitate de sponsor principal.”

Vestra subliniază că „desfășoară anual un program consistent de acțiuni și proiecte de CSR prin care oferă ceva în schimb societății în care s-a format și a crescut”, exemple fiind proiectele culturale „Borcanul cu Ficțiune”, „Moldova Film Festival” etc.

Primul festival de violoncele din România include recitaluri susținute de doisprezece violonceliști de renume internațional, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra Română de Tineret și Orchestra de Cameră Radio. Mai multe detalii despre eveniment, program și participare puteți găsi www.celleast.com.

Concertele CellEAST Festival 2022

  • 5 și 6 mai 2022, ora 19.00 – Concerte în cadrul stagiunii Filarmonicii George Enescu la Ateneul Român
  • Soliști – Andrei Ioniță, Denis Severin și Valentin Răduțiu
  • Dirijor – Cristian Oroșanu

În program:

D. Kabalevski, Concertul nr. 1 în sol minor, op. 49, pentru violoncel și orchestră

O. Respighi, Adagio cu variațiuni pentru violoncel și orchestră 

B. Lyatoshinsky, Melodie, aranjament de M. Ulikhanyan

A. Dvořák, Concertul în si minor, op. 104, pentru violoncel și orchestră

  • 8 mai 2022, ora 19.00 – Maestros Concert, la Ateneul Român cu profesorii invitați în cadrul CellEAST Festival și la masterclassurile Future CellEAST și MiniCellos
  • Soliști – Andrei Ioniță, Denis Severin, Valentin Răduțiu, Răzvan Suma, Ștefan Cazacu, Mircea Marian, Marin Cazacu, Atanas Krastev, Dragan Djordjević, Teodora Atanasova, Ani Marie Paladi și Ella Bokor

În program:

J. Offenbach  – Bolero, G. Faure – Cantique de Jean Racine, G. Rossini – Bărbierul din Sevilla, G. Bizet – Carmen, W. Lindemann – Mambo for Six, G. Goltermann – Nocturne, J. Klengel – Hymnus,  V. Lobos – Bachianas Brasileiras – Andante, G. Sollima – Violoncelles, vibrez! G. Sollima – Marsh și J. Strauss II – Trisch-Trasch Polka for Cello Orchestra

  • 9 mai 2022, ora 19.00 – Concert la Ateneul Român cu Orchestra Română de Tineret
  • Soliști – Răzvan Suma, Mircea Marian și Ștefan Cazacu
  • Dirijor – Noam Zur

În program:

R. Schumann, Concertul în la minor, op. 129, pentru violoncel și orchestră

D. Dediu, Concertul pentru violoncel și orchestră op. 167

F. Gulda, Concertul pentru violoncel și orchestră de suflători

  • 10 mai 2022, ora 18.00 – Masterclass Concert – Future CellEAST și MiniCellos, desfășurat la Universitatea Națională de Muzică din București, sala George Enescu, în cadrul stagiunii Noi dăm tonul!

Program surpriză! Intrarea liberă în limita locurilor disponibile

  • 11 mai 2022, ora 19.00 – Concert la Sala Radio alături de Orchestra de Cameră Radio
  • Soliști – Marin Cazacu, Dragan Djordjević și Atanas Krastev
  • Dirijor – Martjin Dendievel

În program:

G. Fauré, Masques et Bergamasques, op. 112

P. I. Ceaikovski, Aria Lenski din opera Evgheni Oneghin, transcripție pentru violoncel și orchestră

C. Saint-Saëns, Concertul nr. 1 în la minor, op. 33, pentru pentru violoncel și orchestră

P. I. Ceaikovski, Variațiunile pe o temă rococo, op. 33, pentru violoncel și orchestră

Violonceliștii de la CellEAST Festival 2022

Andrei Ioniță este câștigătorul Concursului Internațional Ceaikovski în anul 2015 și a altor competiții internaționale precum: Premiul II la Concursul Internațional ARD München, Premiul II la Grand Prix Emanuel Feuermann, Premiul I la Concursul Internațional Aram Haciaturian şi Premiul I la Concursul Internațional de violoncel David Popper. A susţinut concerte în calitate de Solist alături de Orchestra Hallé, Orchestra Simfonică din San Diego, Filarmonica BBC, Orchestra Națională Regală a Scoției, Filarmonica din Rochester, Orchestra Simfonică din Hamburg, Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig şi Orchestra Națională Simfonică a României. Andrei a absolvit Universitatea de Arte din Berlin la clasa profesorului Jens Peter Maintz, iar în România a studiat violoncelul alături de Ani Marie Paladi. În prezent este beneficiarul unei burse a Deutsche Stiftung Musikleben și interpretează pe violoncelul făurit de Giovanni Battista Rogeri din Brescia în anul 1671.

Denis Severin este profesor de violoncel la Universitatea de Muzică Geneva-Neuchâtel și Universitatea de Arte din Berna, director artistic al ArtCello Festival și Schlosskonzerte Beuggen din Germania, şi președinte al Asociației „Art Without Borders Basel”. Câștigător al Premiului Internațional Classical Music Awards în 2018, Echo Klassik în 2015 şi GRAMMY AWARDS în 2007, susține concerte în calitate de Solist și este membru invitat în diverse ansambluri camerale, fiind prezent pe cele mai prestigioase scene din lume.Denis Severin a absolvit Conservatorul de Stat Ceaikovski la clasa profesorului D. Miller, după care a continuat să studieze la Universitatea de Muzică din Geneva, Academia de Muzică din Basel, Ecole Normale de Musique de Paris şi Schola Cantorum Basiliensis. 

Valentin Răduţiu este Violoncelist Principal al Deutsches Symphonie-Orchester Berlin şi deține postul de profesor la clasa de violoncel din cadrul Universității de Muzică din Dresda. Premiat la numeroase concursuri internaționale precum Friedrich Dotzauer la Dresda, Karl Davidov la Riga şi Concursul Internațional George Enescu la București, Valentin Răduţiu a susținut concerte în postură de Solist alături de numeroase orchestre printre care: Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Orchestra Simfonică Radio MDR Leipzig, SWR Stuttgart, Camerata Salzburg, L’Orchestre Philharmonique de Marseille, Hong Kong Sinfonietta, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Prague Philharmonia și Orchestra Română de Tineret. Valentin a primit primele lecții de violoncel de la tatăl său, iar mai târziu a studiat la Salzburg, Viena și Berlin alături de Clemens Hagen, Heinrich Schiff și David Geringas.

Răzvan Suma este Solist Concertist al Orchestrelor Radio, Conf. Univ. Dr. la Universitatea Națională de Muzică București, director artistic al CellEAST Festival și al proiectului ICon Arts Transilvania. Este câștigător al concursurilor internaționale „Markneukirchen” din Germania și „Viotti” din Italia, iar pe lângă calitățile profesionale de care dă dovadă ca muzician, Răzvan este organizator al multor proiecte culturale care se desfășoară în România, cel mai recent fiind proiectul Uvertura al Ansamblului PlaCello. De-a lungul carierei artistice a fost invitat la renumite festivaluri precum MDR Festival în Germania, Murten Classics în Elveția, Cellissimo în Bulgaria, Belgrade Cello Fest în Serbia, Klaipėda în Lituania, Cello Fundamento în Vietnam, SoNoRo, IConArts, Festivalul Internațional George Enescu și RadiRo în România. Reprezentat de cele 13 CD-uri ale sale, Răzvan este considerat unul dintre cei mai prolifici violonceliști români ai momentului.

Mircea Marian este Solist Instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio, profesor de muzică de cameră la Universitatea Națională de Muzică București, profesor de violoncel la Facultatea de Muzică și Teatru Timișoara și Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti, membru al Ansamblului PlaCello, Duo Cello Jaya, Larson Trio, Violoncellissimo și Cvartetului Profil. Mircea a participat la festivaluri și programe educaționale precum: Festivalul Internațional George Enescu, ICon Arts, Festivalul Internațional SoNoRo, SoNoRo Interferențe, Nocturne Baroce, Festivalul Meridian, Festivalul IS Potsdamer Innenstadt, SIMN Festival, Festivalul Enescu și muzica lumii, Festivalul Internațional Intrada, Festivalul Chei, Festivalul Mozartissimo, European Music Open Festival. De asemenea, a realizat înregistrări în cadrul Societății Române de Radiodifuziune, atât în calitate de Solist cât și alături de Duo Cello Jaya şi Ansamblul PlaCello.

Ștefan Cazacu a obținut premii la concursuri internaționale precum: Premiul al III-lea la Concursul Internațional George Enescu, Premiul I la Concursul Internaţional de la Liezen din Austria și Marele Premiu la Concursului Eurovision Young Musicians România. Ștefan este membru al Ansamblului Violoncellissimo și Ansamblului PlaCello, Violoncelist Principal al Orchestrei Române de Tineret și al Orchestrei Naționale Simfonice a României, profesor asociat la clasa de violoncel a Universității Naționale de Muzică București și profesor în cadrul Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti. A susţinut recitaluri în România, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania şi a colaborat în calitate de Solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar și cu Orchestra Filarmonicii din Chișinău, Orchestra simfonică din Valencia și Orchestra simfonică din Alicante.

Marin Cazacu este manager al Filarmonicii George Enescu, fondator al Ansamblului Violoncellissimo şi a Orchestrelor Române de Tineret. În anul 1999 a înființat Festivalul Internațional „Enescu şi muzica lumii” din Sinaia, iar în perioada 2015-2022 a fost manager al Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română. De asemenea, este Profesor de violoncel în cadrul Universității Naționale de Muzică din București din anul 1992. În perioada 1983-2014 a fost solist concertist al Filarmonicii George Enescu și a desfășurat o activitate intensă atât în România, cât și în toată Europa, Asia și cele două Americi, sub bagheta unor mari dirijori precum: Ghennadyi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Lu Jia, Nanse Gum, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Mendi Rodan, Misha Katz și Jean Périsson. Marin Cazacu este laureat al concursurilor internaționale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna şi Belgrad, și a realizat înregistrări discografice pentru Electrecord, Olympia, BMG şi AIX Records.

Atanas Krastev este profesor de violoncel la Academia Națională de Muzică Pancho Vladigerov și la Școala Națională de Muzică Lyubomir Pipkov din Sofia, totodată fiind director artistic al Festivalului și Academiei Internaționale de Violoncel Cellissimo din Bulgaria. Este laureat al multor concursuri, printre care Jeunesses Musicales (Serbia, 2015) și Concursul Internațional Liezen (Austria, 2014). De asemenea, a fost distins cu Premiul pentru muzică de cameră Reina Sofia (acordat de însăși Regina Sofia), Titlul Academiei Tinerelor Talente, Golden Muse Award, Crystal Lyre a UBMD și The Golden Century Award al Ministerului Culturii din Bulgaria. Atanas Krastev a concertat în Austria, Brazilia, Franța, Spania, Italia, Țările de Jos, Cehia, Grecia, Serbia, Slovacia și la toate festivalurile importante din Bulgaria. De asemenea, a fost profesor invitat la Masterclassuri de violoncel din Bulgaria, România, Serbia și Ucraina.

Dragan Djordjević este Profesor de violoncel la Universitatea de Arte, Facultatea de Muzică din Belgrad. A studiat la Londra cu Ștefan Popov și în Germania cu profesorul Young Chang Cho. Laureat al concursurilor internaționale Antonio Janigro, Markneukirchen și al Concursului Jeunesses Musicales din Belgrad, Dragan a susținut concerte la festivalurile de muzică BBC Proms, City of London Festival, Ohrid Summer, Festival Cellissimo, Sion Valais, Cello Fest din Belgrad. De asemenea, a concertat în calitate de Solist cu orchestrele Bergische Symphoniker, Belgrad Philharmonic, Kammerphilharmonie Amadé și RTV Slovenia. A colaborat cu artiști precum Itamar Golan, Julian Rachlin, Emil Tabakov, Clemens Schuldt, Denis Shapovalov și Mincho Minchev. În 2011 a fost onorat de invitația maestrului Valery Gergiev să cânte în calitate de prim violoncelist alături de Orchestra Simfonică a Teatrului Mariinsky, iar în anul 2019 devine director artistic al Festivalului de Muzică Ravanelius.

Ani Marie Paladi este profesoară de violoncel la Şcoala de Arte Iosif Sava din Bucureşti, instituţie în cadrul căreia a activat în funcţia de director în perioada 2003-2017 şi a iniţiat proiecte artistice, concerte și festivaluri. În paralel este profesor asociat la cele două Colegii de Arte din București. A îndrumat generaţii de violoncelişti care au studiat ulterior la instituţii muzicale dintre care: Yehudi Menuhin School, London, Guildhall of Music London, UDK Berlin, Hochschule Detmold și Hochschule für Musik Hannover. În anul 2015, an în care violoncelistul Andrei Ioniță pe care l-a îndrumat este distins cu medalia de aur la Concursul International Ceaikovski, Ani a primit pentru activitatea sa didactică Premiul Mentor al Fundaţiei pentru Comunitate Mol România.

Teodora Atanasova este profesoară la clasa de violoncel în cadrul Școlii Naționale de Muzică Lyubomir Pipkov și doctorand la Academia Națională de Muzică Prof. Pancho Vladigerov din Sofia. De asemenea, a participat la Masterclass-uri susținute de violonceliștii Claudio Bohórquez, Romain Garioud, Xenia Yankovich, Vladimir Perlin, Denis Severin, Răzvan Suma și Alvaro Huertas. Laureată la numeroase concursuri naționale și internaționale, Teodora a fost distinsă cu premii și diplome de către Ministerul Culturii al Bulgariei pentru realizările sale artistice. Teodora Atanasova este violoncelist principal al New Symphony Orchestra și a concertat în calitate de Solistă cu majoritatea orchestrelor simfonice din Bulgaria, fiind totodată membră a Underground Cello Quartet și Frosch Quartet.

Ella Bokor este fondatoarea proiectului MiniCellos, profesor asociat la catedra de muzică de cameră a Universității Naționale de Muzică București, președinte al Asociației Culturale PlaCello, secretar muzical al CNATR şi profesoară la clasa de violoncel în cadrul Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti. Ella este membră a ansamblurilor PlaCello, Duo Cello Jaya, Ludens Piano Trio și Violoncellissimo, alături de care a realizat proiecte culturale și turnee naționale începând cu anul 2016 și turnee internaționale desfășurate în Irlanda, Vietnam și Moldova. Dintre cele mai importante programe culturale, educaționale și festivaluri la care fost invitată sunt: Festivalul SoNoRo, ICon Arts, SoNoRo Conac, Isa16, Villa Musica, Plovdiv Chamber Music International Festival, Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul de Muzică din Salonic, Festivalul Meridian, SIMN, Cello Fundamento Vietnam, ConnectArts şi SoNoRo Interferenţe.

Dirijori invitați

Cristian Oroșanu Reputația profesională a dirijorului Cristian Oroșanu a determinat prezența sa încă din fragedă tinerețe pe marile scene, îmbinând armonios cariera internațională, alături de orchestre de top cum ar fi Tonhalle Zurich, BBC Scottish Orchestra, Orchestre de Paris sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin, cu o activitate susținută în țară, la pupitrul majorității instituțiilor de concerte românești. Cristian s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) și a fondat o nouă orchestră în România: Kamerata Kronstadt. Îi plac proiectele care ies din modelele clasice: în 2022 crează Orchestra’s Conductor Competition, un proiect original în care câștigătoriicîștigătorii concursului de dirijat sunt aleși de către membrii orchestrei și nu de către un juriu extern. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov.

Noam Zur este dirijor principal invitat al Dubrovnik Symphony Orchestra – Croația din 2016, a fost director artistic și dirijor principal al Salta State Symphony Orchestra din Argentina (1917-1920), precum și director artistic și dirijor principal al Tino Pattiera International Opera Arias Festival din Dubrovnik, Croația din 2015 până în 2018. A fost asistent al maestrului Pierre Boulez la LucerneLucerna Festival Academy (2006-2008), precum și dirijor principal și asociat artistic la Kammerphilharmonie Frankfurt, dirijor rezident principal la Aalto Theater Essen și dirijor rezident principal și director muzical adjunct al Operei și Filarmonicii din Heidelberg, Germania.

Martijn Dendievel, în prezent este dirijor asistent al Orchestrei Simfonice din Flandra și este susținut de Dirigentenforum al Consiliului Muzical German. În decembrie 2018, a câștigat premiul I la concursul de dirijat al Orchestrei Simfonice MDR. Acesta a fost urmat de premiul I și premiul publicului la Concursul de dirijat Louis Spohr din Kassel în Septembrie 2019. Recent a câștigat Conductor’s Academy al Tonhalle-Orchester din Zürich, a fost finalist la Concursul Donatella Flick din Londra și va concura la Concursul Internațional de dirijat Rotterdam în calitate de „câștigător desemnat” în mai 2022. În sezonul 2021/2022 își va face debutul cu Orchestra Simfonică din Nürnberg și Orchestra Filarmonică Regală de Liège. În plus, va interpreta „Das Lied von der Erde” cu HERMESensemble și va dirija un program Berio/Neuwirth cu I Solisti.

 

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...

Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori 

În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele...