„România – Alegere strategică pentru afaceri și investiții”

Date:

Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), în parteneriat cu Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE), a organizat la Palatul CCIB, evenimentul „Romania – The strategic choice for business and investments ”, cu participarea a 9 membri ai conducerii „Türkonfed” (Turkish Enterprise and Business Confederation), reprezentanți ai conducerii ARICE, ai mediului de afaceri bucureștean, inclusiv ai Asociației oamenilor de afaceri turci din România (TIAD).

Iuliu Stocklosa, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), moderatorul întâlnirii: „Pentru CCIB, Turcia reprezintă o piață prioritară, ceea ce rezultă și din cele 7 acorduri de cooperare încheiate cu Camerele de Comerț din Istanbul, Ankara, Trabzon, Eskishehir, Gaziantep, Iskenderun și Camera de Industrie din Ankara. Conform celor convenite recent cu președintele Camerei de Comerț din Istanbul, vom încheia un nou acord de cooperare actualizându-l pe cel din 2008, iar în luna noiembrie a.c. vom semna un MoU privind colaborarea cu Camera de Comerț din Konya cu prilejul vizitei in România a unei delegații conduse de președintele acesteia. La acestea putem adăuga Acordul de parteneriat cu TIAD, oamenii de afaceri turci din țara noastră fiind tot mai prezenți în viața economică din România ca antreprenori, investitori, exportatori sau importatori, operatori în turism etc”.

Süleyman Sönmez, președintele „Türkonfed”, a făcut o prezentare a organizației pe care o conduce, înființată în 2004 ca o confederație națională, în prezent incluzând 30 de federații din Turcia (26 regionale și 4 sectoriale) și 300 de asociații cu circa 65.000 de companii ca membri.

Burak Pehlivan, președintele „Türkonfed International”: „Türkonfed are membri în 74 de țări, prin 22 de asociații și camere de afaceri turce reunite în platforma Türkonfed International.”

Ambii președinți, al „Türkonfed” și al ”Türkonfed International”, s-au pronunțat „pentru întensificarea colaborării între firmele din cele două țări, menționând că România se află în Top 3 între țările vizate de mediul de afaceri turc în vederea realizării de investiții în străinătate”.

Dr. Rareș Burlacu, președintele ARICE, a făcut o amplă analiză a stadiului relațiilor comercial economice dintre România și Turcia și a perspectivelor acestora. A precizat că Turcia este principalul partener comercial al țării noastre între statele nemembre UE, menționând și necesitatea asigurării unor schimburi comerciale mai echilibrate, deficitul comercial actual înregistrat de România în comerțul cu Turcia fiind printre cele mai ridicate.

Au mai avut intervenții Ufuk Tandoģan, președintele TIAD și Güngőr Güven, fost președinte TIAD, investitor în țara noastră, președinte al UMEB.

CCIB subliniază că, „în partea a doua a evenimentului cei prezenți au urmărit cu interes prezentările făcute de: dna Cristina Cocîrlă, șef serviciu la InvestRomânia – ARICE, prezentare de țară “Contry Presentation_InvestRomania”; dl Bogdan Hossu – CEO și fondator al companiei de consultanță Wise Finance Solutions, membră a CCIB, „Fonduri nerambursabile disponibile în România /Non-Reimbursable funds available in Romania”.

La finalul reuniunii președintele Iuliu Stocklosa a mulțumit participanților pentru aportul adus la realizarea evenimentului prin alocuțiuni, prezentări, intervenții sau chiar prezență activă la sesiunea de networking, adresându-le rugămintea de a da curs și în viitor la invitațiile pentru evenimentele organizate de CCIB și dedicate mediului de afaceri bucureștean și nu numai”.

CCIB precizează că, „la sfârșitul lunii august 2023, Turcia a fost primul partener comercial al României între statele nemembre UE, cu un volum al schimburilor comerciale de 6,2 miliarde USD. La export, Turcia a fost prima piață de destinație extracomunitară cu un volum de 2,0 miliarde USD (+11,0% comparativ cu perioada similară din 2022) și o pondere de 12% din exportul în afara UE, iar la import a doua piață de proveniență a mărfurilor intrate în țara noastră din spațiul non-UE, cu un volum de 4,2 miliarde USD (+3,3%) și o pondere de 19,4% în importul românesc necomunitar.

La 30 septembrie 2023 erau înregistrate în România 18.211 firme cu capital turcesc (locul 3) cu un capital investit de 1,03 miliarde USD (locul 14 în topul țărilor investitoare în România)”.

Foto: CCIB

 

 

 

 

 

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Bursele JTI pentru Jurnalisti: lansarea editiei 2024-2025

Urmandu-si traditia, Bursele JTI pentru Jurnalisti lanseaza de Ziua...

FoodIntelForum AQUA Carpatica progresează, profitul avansează, veselia debordează

Cea de-a treia zi a FoodIntelForum AQUA Carpatica 2024 începe și...

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...