Scăderea investițiilor în inovare ale mediului de afaceri

Date:

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) își exprimă îngrijorarea față de procentul mic de IMM-uri care inovează, conform ultimelor date statistice publicate de Institutul Național de Statistică (INS) cu privire la situația întreprinderilor inovatoare din România: „Ponderea întreprinderilor care au introdus pe piață produse sau procese de afaceri noi sau îmbunătățite a fost de 8,8%, în scădere cu 1.9%, în perioada 2020-2022, comparativ cu perioada 2018-2020”. Constatând că rezultă faptul că 91,7% din IMM-uri nu investesc în inovare, CNIPMMR semnalează datele potrivit cărora, „în sectorul industriei, scăderea a fost de 1,3 puncte procentuale de la 5,2 la 3,9 în perioada 2020-2022, comparativ cu perioada 2018-2020, iar în sectorul serviciilor scăderea a fost de 0,6 puncte procentuale de la 5,5 la 4,9 în aceeași perioadă.

Tot cifrele INS arată ca în perioada 2020-2022, ca și în perioada 2018-2020, întreprinderile mari au fost de două ori mai inovatoare decât întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri). Din numărul total de întreprinderi mari, 20,6% au fost inovatoare, în timp ce IMM-urile au inovat în proporție de 8,3%. 

Acest lucru conduce la o competitivitate scăzută a acestora, incapacitatea de a aduce pe piată produse/servicii noi sau competitive, rezistență scăzută în fața concurenței pe piețe cu cerințe tot mai mari.

Cauzele principale ale lipsei investițiilor în inovare sunt lipsa resurselor financiare, o problemă generală a IMM-urilor, și a resurselor umane calificate, precum și a unor programe dedicate special cercetarii-dezvoltarii în IMM-uri”.

Florin Jianu, președintele CNIPMMR: „România trebuie să profite de fondurile europene pentru a-și dezvolta un sector economic competitiv și inovator. Astfel, încurajăm IMM-urile să devină furnizori de inovare în domeniile inteligenței artificiale și a tehnologiei informației, prin acordarea de granturi, crearea de spin-off-uri și hub-uri de inovare. Pentru aceasta sunt necesare programe speciale pentru susținerea inovării în IMM-uri, în sectoare clar definite care țin cont de direcțiile dezvoltării economiei românești în următoarele decenii.”

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

ENGIE a finalizat procesul de achiziție a unui parc eolian cu o capacitate de 80 MW în județul Constanța

ENGIE Romania a finalizat procesul de achiziție a unui...

Un nou capitol al cooperării România-Kazahstan

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București...