„Vânzarea de mai” s-ar putea să fi început în aprilie

Date:

Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă expresie a pieței spune „Sell in May and go away” sau Vinde în mai și pleacă. Dar este acesta un lucru real? Investitorii vând în luna mai și pleacă? Ei bine, statisticile arată o slăbiciune a piețelor începând cu luna mai și până la sfârșitul lunii octombrie, dar acest lucru nu este universal valabil.

eToro a analizat randamentele lunare ale prețurilor pentru 15 dintre cei mai mari indici bursieri din lume, pe o perioadă medie de 50 de ani, pentru a testa dacă acțiunile sunt cu adevărat subperformante în perioada mai-octombrie, așa cum sugerează expresia. Și așa a fost (a se vedea graficul 1). În timp ce randamentul mediu lunar al prețurilor pe toate cele 15 piețe din noiembrie până în aprilie este de 1,2%, fără nicio lună negativă, acesta scade la doar 0,1% în perioada mai-octombrie, trei luni cu randamente negative pe medie. Această diferență de sezonalitate se observă în mod individual pe toate cele 15 piețe analizate. Nicio piață nu a înregistrat randamente puternice în timpul verii.

Grafic 1

Expresia „Sell in May and Go Away” nu a apărut pe Wall Street, cum s-ar putea crede, ci în districtul financiar al Londrei. Expresia originală era „Vinde în mai și pleacă, întoarce-te în ziua de St. Leger ”, acest din urmă eveniment făcând referire la o cursă de cai. Dar, cu timpul, aceasta a fost redusă la doar „Vinde in mai”. Înființată în 1776, St. Leger Stakes este una dintre cele mai cunoscute curse de cai din Anglia, având loc în luna septembrie a fiecărui an. În contextul său original, expresia recomanda investitorilor, aristocraților și bancherilor britanici să își vândă acțiunile în luna mai, să se relaxeze și să se bucure de lunile de vară, scăpând de căldura londoneză, și să revină la bursă în toamnă, după cursa St. Leger Stakes. În SUA, unii investitori au adoptat o strategie similară, abținându-se de la investiții în perioada dintre Memorial Day (Ziua eroilor), în luna mai, și Labor Day (Ziua muncii), în septembrie.

Dar de ce mai este încă relevantă această faimoasă expresie în epoca modernă a investițiilor? Aceasta slabiciune de sezon  a pieței bursiere este bine susținută de date (a se vedea tabelul 1). Și este chiar mai mare la nivel global decât în SUA.

Există mai mulți factori care contribuie la această tendință sezonieră. În primul trimestru, se observă adesea o prognoză pozitivă a companiilor cu privire la perspectivele pentru întregul an, ceea ce stimulează prețul acțiunilor. De asemenea, observăm că mulți investitori își repoziționează portofoliile în T4, în vederea pregătirii pentru anul următor și pentru efectul lunii ianuarie asupra prețurilor. Lunile de vară nu se bucură de aceste efecte pozitive, la care se adaugă volume de tranzacționare în general mai mici. Această sezonalitate este observată chiar și în Australia, reflectând globalizarea tot mai mare a piețelor de acțiuni.

Indicele italian FTSE MIB și indicele britanic FTSE 250, de capitalizare medie, au înregistrat unele dintre cele mai mari diferențe medii de randament sezonier, de 1,8% și, respectiv, 1,7%. În schimb, unii indici americani importanți, ale căror fluctuații de preț sunt în general mai puțin extreme decât media globală, au înregistrat diferențe de randament sezonier mai mici, cum ar fi S&P 500 (0,78%), NASDAQ (0,76%) și indicele Wilshire cu capitalizare mică (0,96%).

Tabelul 1: Prezintă randamentul mediu lunar al prețurilor pentru 15 indici pe o perioadă medie de 50 de ani.

IndicePerformanța medie lunară  în Mai – OctombriePerformanța medie lunară  în Noiembrie – AprilieDiferența
ITALY FTSE MIB-0.71%1.08%1.80%
FRANCE CAC-40-0.24%1.54%1.78%
UK FTSE 250-0.14%1.56%1.70%
HONG KONG HSENG-0.15%1.43%1.58%
JAPAN NIKKEI 225-0.19%1.25%1.44%
SPAIN IBEX-0.13%1.14%1.27%
GERMAN DAX0.05%1.22%1.16%
UK FTSE 100-0.04%1.09%1.14%
CANADA TSX0.07%1.14%1.07%
US WILSHIRE SMALL CAP0.37%1.33%0.96%
AUSTRALIA ASX2000.06%0.89%0.83%
US S&P 5000.27%1.05%0.78%
US NASDAQ COMPOSITE0.68%1.44%0.76%
SWISS SMI0.26%0.91%0.65%
KOREA KOSPI0.26%0.91%0.65%
Media0.09%1.20%1.11%
*Performanțele anterioare nu reprezintă o indicație a rezultatelor viitoare.
Sursa: Refinitiv

Dacă ne uităm la piața românească, situația este similară (vezi graficul 2). Observăm aceeași sezonalitate.  Între 1998 și 2023, în perioada mai-octombrie, indicele BET a avut un randament de aproape 0,9%, în timp ce pe perioada noiembrie-aprilie a avut în medie un randament aproape dublu, respectiv de1,74%.

Grafic 2

După o perioadă de șase luni de creștere remarcabilă, piața bursieră americană a cunoscut recent o scădere notabilă, determinată în mod fundamental de așteptările privind reducerea ratei dobânzii cheie în SUA. Dar un alt factor ar fi putut fi investitorii conștienți de faptul că sezonul mai slab „Sell in May and go away“’” este aproape.  Considerăm că acest lucru ar putea fi o pauză necesară de respiro în primele etape ale unei noi piețe bull.

Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu
Bogdan Maioreanu, analist și comentator de piață al eToro, are peste 20 de ani de experiență în domeniul serviciilor financiare și al investițiilor, precum și un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziții de conducere în Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank și OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanță în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care și IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss și Washington University.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Bursele JTI pentru Jurnalisti: lansarea editiei 2024-2025

Urmandu-si traditia, Bursele JTI pentru Jurnalisti lanseaza de Ziua...

FoodIntelForum AQUA Carpatica progresează, profitul avansează, veselia debordează

Cea de-a treia zi a FoodIntelForum AQUA Carpatica 2024 începe și...

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...