Suport social pentru prevenirea consumului de droguri

Date:

Personalități ale mediului științific și universitar din medicină, toxicologie, sociologie, psihologie, criminologie, ştiinţe juridice formează Consiliul Ştiinţific al Agenţiei Naţionale Antidrog, organism consultativ „care asigură cadrul de dezbatere a politicilor, strategiilor sectoriale, proiectelor şi programelor antidrog”, constituit conform prevederilor art. 8 din HG nr. 461/2011 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale Antidrog. În acest sens, reuniunea Consiliului desfășurată în contextul Zilei Internaţionale împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri (26 iunie) a dezbătut Raportul european privind drogurile 2021; proiectul Strategiei naționale antidrog 2021-2025; modelul consumului de canabis în România; rezultate preliminare ale Studiului european online privind drogurile 2021. La reuniune au participat specialişti ai ANA, directorul ANA, comisar-şef de poliţie Constantin Valentin Negoi-Niţă, personalități academice în domeniu. 

Preşedintele Consiliului Ştiinţific al ANA, prof. univ. dr. Pavel Abraham, care a prezidat reuniunea, „a reiterat angajamentul benevol, dar atât de necesar, al celor prezenţi în lupta împotriva consumului şi traficului de droguri, considerând că este nevoie mai mult ca oricând de această implicare. În acest context, domnia sa a propus constituirea mai multor grupuri de lucru care să contribuie la eforturile Agenţiei Naţionale Antidrog în gestionarea acestei problematicii.

Subliniind rolul acestui for ştiinţific în girarea rezultatelor studiilor şi cercetărilor realizate de Agenţia Naţională Antidrog, în intervenţiile lor, membrii Consiliului Ştiinţific şi-au exprimat susţinerea faţă de activitatea de cercetare în domeniul drogurilor şi dorinţa de colaborare a mediilor academice din care provin cu Agenţia Naţională Antidrog.

Președintele de onoare al Consiliului Științific al Agenției Naționale Antidrog, dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române, s-a referit la problematica consumatorului de droguri în societate, subliniind „că există trei segmente principale de analiză: cel preventiv, cel de tratament și cel de recuperare. În acest sens, responsabilitatea nu revine doar Agenţiei Naţionale Antidrog, ci tuturor actorilor sociali implicaţi  Astfel, excelența sa a subliniat faptul că este imperios necesar ca tuturor consumatorilor de droguri aflați în etapa de reabilitare să li se ofere tot suportul și asistența necesară pentru a preveni recăderile/ recidivele. Pe de altă parte, întrucât societatea românească nu este încă pregătită să primească un toxicoman, trebuie militat pentru schimbarea acestei percepţii”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Bursele JTI pentru Jurnalisti: lansarea editiei 2024-2025

Urmandu-si traditia, Bursele JTI pentru Jurnalisti lanseaza de Ziua...

FoodIntelForum AQUA Carpatica progresează, profitul avansează, veselia debordează

Cea de-a treia zi a FoodIntelForum AQUA Carpatica 2024 începe și...

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...