Tineri ambasadori ai implicării civice în comunitate

Date:

Acceleratorul de implicare civică pentru tineri, proiect implementat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Activă, a reunit în perioada 5-8 decembrie 2021 tineri din mediul rural și mic-urban, într-o vizită de studiu având ca obiectiv stabilirea modului „cum vor dezvolta comunitățile din care fac parte, prin intermediul instrumentelor de advocacy”.

Formați sub egida #CivicAcc, 24 de tineri sunt selectați „pentru a deveni ambasadorii implicării civice în comunitățile lor își propun să convingă autoritățile să finanțeze școlile, asigure bursele elevilor conform legii, să construiască centre de tineret în care tinerii își pot petrece timpul liber sau chiar să dezvolte noi politici de mediu, care să aibă drept efect creșterea calității vieții cetățenilor. Pentru a reuși, tinerii mizează pe legea privind transparența decizională și cea care obligă autoritățile să transmită cetățenilor interesați informații de interes public, dar și pe mecanisme de presiune publică, precum comunicarea cu presa locală, organizarea de dezbateri cu cetățenii și petiționarea autorităților”.

Organizatorii ne informează că „tinerii au organizat propria lor simulare de consiliu local, pentru a înțelege cum funcționează politica la firul ierbii. Astfel, în cadrul Consiliului Local Civicești, tinerii au îmbrăcat haina de consilier local, au negociat în grupurile politice sprijinul pentru proiectele realizate chiar de ei și au aprobat hotărâri de Consiliu Local care rezolvă o parte din problemele tinerilor. Și-au exersat abilitățile de public speaking și au aprofundat tehnici de negociere, educația civică pe înțelesul tinerilor fiind o parte esențială în proiectul Acceleratorul de implicare civică pentru tineri”.

Tinerii au asistat la o ședință de plen a Senatului României, „urmată de o discuție aplicată despre politici pentru tineret și educație cu doi senatori în cadrul Comisiei pentru învățământ, tineret și sport. Monica Anisie, președintele Comisiei pentru învățământ și senator de București, alături de Adrian Hatos, președintele Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie și senator de Bihor, au răspuns întrebărilor formulate de participanți, care au ținut să afle care sunt planurile acestora pentru un învățământ de calitate, accesibil pentru toți tinerii. Pentru mulți dintre aceștia, vizita la Parlament a fost o premieră, având în vedere faptul că nu foarte mulți tineri din satele și orașele mici ale țării ajung să vadă cum funcționează forul în care se dezbat și votează majoritatea legilor.

Înainte de a se întoarce în localitățile lor, tinerii și-au promis că vor organiza propriile dezbateri în comunitățile lor, pentru a se asigura că bugetele locale pentru anul 2022 vor reflecta nevoile tinerilor”.
Proiectul este derulat de Societatea Academică din Româna, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Activă, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este „transformarea a 24 de tineri (15-26 de ani) din 24 de localități din urbanul mic și din rural în vectori ai schimbării la nivel local, prin participarea la sesiuni de formare și suport în realizarea unor acțiuni de advocacy pentru adresarea unor probleme identificate de ei la nivelul comunității, în cadrul unui program de mentorat și coaching întins pe durata a șapte luni”.
 
 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

FoodIntelForum Aqua Carpatica, ediția a VII-A : Business pe măsură

FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția a VII-a, debutează la fel...

Business serios, intensitate maximă la FoodIntelForum AQUA Carpatica

Începem ziua a doua a conferinței FoodIntelForum AQUA Carpatica,...

Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori 

În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele...