Tranzacțiile imobiliare, scădere estimată cu 15-20% față de 2019

Date:

41% dintre subiecții unui studiu efectuat în martie, anul acesta, de portalul Romanian.Realestate nu își doresc implicarea unui agent într-o tranzacție imobiliară. Portalul aparține companiei de consultanță imobiliară Freedom Group, fondată de antreprenorul Octavian Bădescu (foto) și reprezintă un brand sub care se derulează servicii de tranzactionare prin intermediul agenților imobiliari. Studiul s-a desfășurat online, pe un număr de circa 150 de persoane active în piață, cu sublinierea că dintre respondenți, „61% au tranzacționat proprietăți rezidențiale de cel puțin două ori în viață, iar 88% intenționează să o facă în următorul an. Din punctul de vedere al veniturilor, 38% obțineau venituri sub 1.000 euro lunar, iar 19% peste 2.500 euro”. 

Ponderea opțiunilor exprimate la indicatorii studiului:

– aspectele determinante într-o tranzacție imobiliară – amplasarea proprietății –  84%, prețul –  69%, suprafața – 57%, apropierea față de diferite puncte de interes (supermarketuri, farmacii, restaurante etc.) – 50%

– așteptările clienților într-un proces de tranzacționare – un agent care să le înțeleagă exact nevoile și astfel să îi ajute să economisească resurse – 36%, promovarea proprietății pe cât mai multe canale offline și online – 35%, promptitudine – 31%, experiența agentului – 21%, o evaluare corectă a proprietății – 19%, ajutorul oferit de agent în procesul de negociere – 18%, o ședință foto profesionistă – 8%, brand-ul agenției imobiliare – 3% 

– cumpărarea proprietății ca investiție, nu pentru uz personal – 19%

– zona în care doresc să cumpere imobile – centrul Capitalei sau în nord, inclusiv în zonele limitrofe – 70%

– suprafața căutată – spații mai mici de 120 mp – 74%

– tipul de locuință droit pentru achiziționare – apartamente – 77%

– număr de camere – două sau trei camere – 82%

– anul de construcție – înainte de cutremurul din 1977 – 20%, doar imobile nou-construite – 20%

– valoare tranzacționată – sub 100.000 euro – 61%, peste 250.000 euro – 7%.

Octavian Bădescu estimează că până la sfârșitul acestui an numarul de tranzacționări va fi mai mic cu circa 15-20% comparativ cu 2019, în timp ce evoluția prețului nu poate fi anticipate, depinzând de mai mulți factori necunoscuți la acest moment, probabilă fiind o ușoara scădere medie.

În ansamblu, Octavian Bădescu conchide: „Segmentul tranzacționărilor rezidențiale a fost puternic lovit de această problemă sanitară și de reacțiile administrației la ea, așa cum era de așteptat. Dat fiind specificul activității Freedom Group, trebuie să păstrăm în permanență un canal de comunicare deschis cu publicul căruia ne adresăm, adică cu toți oamenii implicați în tranzacții imobiliare pe cont propriu, precum și cu agenții imobiliari. Acesta a fost motivul pentru care am derulat în luna martie două studii: unul dedicat agenților și unul clienților, ambele categorii fiind active în București. Din rezultatele cercetării de piață care s-a adresat clienților, a reieșit că nivelul de educare al românilor în tranzacția imobiliară este relativ redus. Pe de-o parte încă nu se percepe pe deplin valoarea pe care un consultant imobiliar bun o poate aduce în tranzacție pentru clientul pe care îl reprezintă, iar pe de alta nu întotdeauna agenții oferă realmente respectiva valoare. Există implicit încă mulți oameni care nu vor să ia în calcul beneficiile tranzacționării prin intermediul unui profesionist și valorizează mai mult viteza cu care vând o proprietate, de exemplu, decât menținerea unui preț corect, aliniat valorii reale a imobilului. Rezultatele studiului confirmă perspectivele de dezvoltare pe care le are site-ul Faracomision.ro, adresat celor care vor să-și vândă singuri proprietatea, site prin care grupul nostru își va întregi portofoliul de proiecte adresate pieței serviciilor de tranzacționare imobiliară, indiferent că aceasta are loc cu sau fără ajutorul unui agent imobiliar”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Mihai Daraban: Consiliul de afaceri România – EAU își va începe activitatea în scurt timp 

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României...

Politică şi politicianism în procesul integrării europene a României 

| de Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române 

DIGI se pregătește pentru lansarea serviciilor în Belgia

DIGI a făcut încă un pas în procesul de...

Finanțare, sustenabilitate, tehnologie: comandamentele FoodIntelForum AQUA Carpatica pentru tot anul

Timpul trece iar ecourile puternice ale FoodIntelForum AQUA Carpatica, ediția...