Viața de student în pandemie: Nepotismul bate CV-ul, iar sistemul „pile, cunoștințe, relații” rămâne o realitate

Date:

A. Abuzul de substanțe și alimente este în creștere printre studenți: 16,7% consumă mai mult alcool  decât înaintea pandemiei, 20,5% fumează mai multe țigări, 42,2% mănâncă mai nesănătos.

B. 72,3% dintre studenți au nivelul de stres și anxietate crescut, iar 9% dintre ei au gânduri suicidale.  Principala lor sursă de anxietate (46,4% dintre respondenți) sunt fake-news. 

C. La întrebarea: „Care crezi că este cea mai mare problemă cu care se confruntă generația ta?”, cei  mai mulți, 37,7%, au indicat „Nepotismul și favorizarea celor cu pile și relații”. 

Acestea sunt doar câteva dintre concluziile sondajului „Viața studenților în pandemie” – un amplu sondaj  online realizat între 6 ianuarie 2022- 2 martie 2022 cu participarea a 3.407 respondenți, studenți care își  desfășoară studiile în universități din 22 de orașe din România.  

„Viața studenților în pandemie” este un prim proiect al Stării Națiunii Studențești. Starea Națiunii  Studențești este rezultatul unui parteneriat format din 34 de asociații studențești de peste tot din România.  Acest parteneriat este menit să atragă atenția asupra problemelor studenților din România și a dificultăților  cu care s-au confruntat în pandemie cât și dincolo de ea, probleme deseori ignorate la nivel instituțional.  Puteți afla mai multe despre Starea Națiunii Studențești pe www.stareastudentilor.ro , pe  https://www.facebook.com/stareastudentilor, sau https://www.instagram.com/stareastudentilor/. 

Concluziile sondajului „Viața Studenților În Pandemie” ne arată că problemele studenților depășesc  simplul cadru al educației, și ating aspecte legate de sănătate, egalitate de șanse și multe alte lucruri foarte  importante pentru viitorul lor și al nostru, al tuturor. Astfel: 

Studenții români se bucură de un bun nivel de sprijin, sunt pasionați și antreprenoriali… 

Astfel, conform răspunsurilor primite, 82,1% dintre studenții români se înțeleg bine sau foarte bine cu  părinții, și 68,4% consideră calitatea vieții lor ca fiind bună sau foarte bună. Totodată, 60,1% sunt optimiști sau  foarte optimiști în legătură cu situația lor material în următorii 5 ani. Pentru majoritatea dintre ei, cea mai  mare prioritate o are sănătatea, 57,9%, urmată de siguranța financiară, 56,4%, și cariera profesională, 55,5%. 

În educație și carieră, studenții doresc mai multe opțiuni, mai ales la nivel de desfășurare a cursurilor  exclusiv online, pentru care optează 58,5%. Mai mult, 43,1% aleg să urmeze cursurile unei facultăți din  pasiunea pentru un anumit profil, și doar 25,8% în funcție de necesitatea de a avea diploma pentru o anumită  carieră (25,8%). Studenții români sunt mai degrabă antreprenoriali, 28% dorind să-și deschidă firma proprie  mai degrabă decât să găsească un job în sectorul public, care este o prioritate pentru 22,8%, sau în cel privat,  22,2%.

…Dar sănătatea lor mintală are de suferit, iar abuzul de alcool, tutun și alimente e în creștere… 

Sondajul evidențiază însă și presiunile la care sunt supuși studenții, agravate în multe privințe de către  pandemie. 71,9% dintre ei au avut probleme cu sănătatea mintală, dar serviciile de consiliere psihologică nu  par a fi deosebit de disponibile- 53,4% din ei nu au vorbit niciodată cu un psiholog despre problemele lor.  72,3% dintre studenți au nivelul de stres si anxietate crescut, iar 9% dintre ei au gânduri suicidale. 46,4%  dintre ei au suferit de pe urma anxietății provocate de fake news, 10,2% de pe urma abuzului verbal, și 5,9%  din cauza bullyingului online.  

Mai mult, abuzul de substanțe și alimente este în creștere printre studenții din România: 16,7% consumă  mai mult alcool ca înaintea pandemiei), 20,5% fumează mai multe țigări, la care se adaugă faptul că 42,2%  mănâncă mai nesănătos. 

…Lucru care afectează negativ încrederea lor în viitor 

La acestea se adaugă și fenomene sociale mai largi. Astfel, întrebați care sunt cele mai mari probleme cu  care se confruntă generația lor, 37,7% indică nepotismul și favorizarea celor cu pile și relații, urmat de lipsa  accesului la locuințe la prețuri rezonabile- 13,9%.  

Ca urmare, 38,3% dintre respondenți sunt de acord puțin sau foarte puțin cu faptul că România este un  loc bun în care să îți trăiești viața, în timp ce doar 21.2% dintre respondenți, sunt de acord mult sau foarte  mult cu acest lucru. Numărul de studenți care își doresc puțin sau foarte puțin să emigreze este de 35,9%,  puțin mai mare decât numărul celor care își doresc mult sau foarte mult să emigreze, de 31.9%. 25,4 %  dintre studenți sunt neutri în privința emigrării. 

Concluziile sondajului ne oferă imaginea unei generații ambițioase, pasionate, antreprenoriale, dar al  cărei progres este frânat de creșterea tot mai accentuată a problemelor de sănătate mintală, abuz de alcool,  țigări și alimente, precum și a diferite fenomene cu care se confruntă în societate (de la problema fake-news  până la lipsa egalității de șanse).  

Este foarte important ca instituțiile care au în sarcină probleme legate de studenți să se aplece cu  mai multă atenție asupra fenomenelor semnalate în acest sondaj și a dificultăților cu care tinerii s-au  confruntat în pandemie cât și dincolo de ea, probleme deseori ignorate la nivel instituțional. De aceea,  sondajul va fi urmat în perioada următoare de o serie de dezbateri pe baza celor mai importante concluzii ale  sale, cu participarea a numeroși studenți, profesori, și altor factori de decizie, atât din educație cât și din alte  domenii. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Metaplanet adoptă bitcoin ca activ strategic de rezervă  

Metaplanet Inc, o companie listată...

Stablecoins pe infrastructura Bitcoin, tot mai aproape de realitate

Stablecoins care rulează pe o infrastructură Bitcoin sunt tot...

Genesis Digital Assets va înființa un centru de minerit Bitcoin în Argentina, alimentat de gaze reziduale

Genesis Digital Assets (GDA), una dintre cele mai mari...

Bitcoin scade din nou la pragul de 60.000 de dolari

Bitcoin nu a reușit să se consolideze pe baza...